Jak dalekou cestu musí potraviny urazit, než se dostanou na náš talíř? Jak omezit plýtvání jídlem? A jak si doma uvařit beze zbytků? I na tyto otázky odpoví interaktivní umělecká výstava v pražské galerii Atrium.
„Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím. Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky dílům nový a neotřelý rozměr. Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni,“ říká Anna Strejcová, ředitelka organizace Zachraň jídlo, která pro výstavu dodala potřebná fakta. Za uměleckou realizací expozice stojí Vendula Chalánková a Viliam Slaminka.
Výstava cílí na děti i dospělé, proto má interaktivní formu a umožňuje návštěvníkům do její podoby zasahovat, doplňovat ji a obohacovat o vlastní zkušenosti. V žižkovské galerii Atrium jde o druhý projekt v rámci nové koncepce, která nabízí zajímavá témata překračující běžný umělecký rámec a zaměřuje se na aktuální společenské problémy. Zájemci mohou výstavu navštívit až do konce října. Potřeba se tématu věnovat přitom vychází z alarmujících zjištění, že více než polovinu vyhozeného jídla v Evropské unii vyprodukují domácnosti.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší
Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…