Jak dalekou cestu musí potraviny urazit, než se dostanou na náš talíř? Jak omezit plýtvání jídlem? A jak si doma uvařit beze zbytků? I na tyto otázky odpoví interaktivní umělecká výstava v pražské galerii Atrium.
„Baví nás propojovat téma produkce jídla a plýtvání spolu s uměleckým prostředím. Téma, kterému se věnujeme už řadu let, získává díky dílům nový a neotřelý rozměr. Věřím, že děti i jejich rodiče se tu dozví nové informace o jídle, se kterým se každodenně setkávají ve své kuchyni,“ říká Anna Strejcová, ředitelka organizace Zachraň jídlo, která pro výstavu dodala potřebná fakta. Za uměleckou realizací expozice stojí Vendula Chalánková a Viliam Slaminka.
Výstava cílí na děti i dospělé, proto má interaktivní formu a umožňuje návštěvníkům do její podoby zasahovat, doplňovat ji a obohacovat o vlastní zkušenosti. V žižkovské galerii Atrium jde o druhý projekt v rámci nové koncepce, která nabízí zajímavá témata překračující běžný umělecký rámec a zaměřuje se na aktuální společenské problémy. Zájemci mohou výstavu navštívit až do konce října. Potřeba se tématu věnovat přitom vychází z alarmujících zjištění, že více než polovinu vyhozeného jídla v Evropské unii vyprodukují domácnosti.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Existuje nejlepší maminka na světě? Kniha, která potěší děti i rodiče
Která maminka je ta nejlepší? Odpověď na tuto otázku hledají spisovatel Sébastien Perez a…