Britové přišli s nápadem, jak eliminovat následky koronaviru. Jedním z příznaků, které mohou přetrvávat i po odeznění nemoci, je ztráta čichu a chuti. Kuchaři Ryan Riley a Kimberley Dukeová proto vytvořili novou kuchařku, která má lidem s těmito problémy umožnit začít si znovu vychutnávat jídlo všemi smysly.
Kuchařka s názvem Taste and Flavour (Chuť a vůně) obsahuje 18 receptů, které jsou speciálně navržené pro osoby trpící narušeným čichem nebo rozpoznáváním chutí. Texty doprovází fotografie a celá kuchařka je ke stažení zdarma.
Vytvořit speciálně upravené recepty trvalo dvojici několik měsíců. Podle nich je totiž 80 procent chuti ve skutečnosti převlečený čich – tyto dva smysly jsou zásadně propojené. Někteří lidé po covidu čich ztratí, jiným se pouze změní vnímání vůní, obojí však může být značně limitující. Kuchaři se proto soustředili na zvýraznění jednotlivých chutí. Cílem bylo do pokrmů dostat všech pět základních – sladkou, slanou, kyselou, hořkou a umami. Autoři zároveň použili suroviny stimulující trojklanný nerv, který je zodpovědný za citlivost obličeje a dutiny nosní. Cítíme jej po pozření pokrmů, jako je křen či wasabi.
Zdroj: České noviny
Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová
Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.
Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?
Noční výlety do říše snů jsou často skvělou zábavou a opravdovým odreagováním. Člověk v nich může…