Britové přišli s nápadem, jak eliminovat následky koronaviru. Jedním z příznaků, které mohou přetrvávat i po odeznění nemoci, je ztráta čichu a chuti. Kuchaři Ryan Riley a Kimberley Dukeová proto vytvořili novou kuchařku, která má lidem s těmito problémy umožnit začít si znovu vychutnávat jídlo všemi smysly.
Kuchařka s názvem Taste and Flavour (Chuť a vůně) obsahuje 18 receptů, které jsou speciálně navržené pro osoby trpící narušeným čichem nebo rozpoznáváním chutí. Texty doprovází fotografie a celá kuchařka je ke stažení zdarma.
Vytvořit speciálně upravené recepty trvalo dvojici několik měsíců. Podle nich je totiž 80 procent chuti ve skutečnosti převlečený čich – tyto dva smysly jsou zásadně propojené. Někteří lidé po covidu čich ztratí, jiným se pouze změní vnímání vůní, obojí však může být značně limitující. Kuchaři se proto soustředili na zvýraznění jednotlivých chutí. Cílem bylo do pokrmů dostat všech pět základních – sladkou, slanou, kyselou, hořkou a umami. Autoři zároveň použili suroviny stimulující trojklanný nerv, který je zodpovědný za citlivost obličeje a dutiny nosní. Cítíme jej po pozření pokrmů, jako je křen či wasabi.
Zdroj: České noviny
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Půlnoční knihovna je doslova hitem, který naláká k četbě i spoustu nečtenářů. Stojí opravdu za to?…