Nahradit plastové obaly mohou v budoucnu přírodní jedlé fólie. Nový materiál na balení ovoce, zeleniny i masa vyvinuli vědci Uralské Federální Univerzity v Rusku a Sri Venkateswara Univerzity v Indii.
Nové potravinářské fólie se vyrábí z biopolymeru kyseliny alginové obsaženého v mořských řasách. Tato látka se běžně používá například jako zahušťovač či stabilizátor v potravinách pod značkou E401. Vědci však nyní objevili unikátní vlastnosti tohoto biopolymeru, které umožňují jeho jednoduché zpracování do formy tenkého filmu. Tvorba fólie navíc nevyžaduje žádnou speciální technologii. Vyrábět ji tak mohou i běžní producenti potravin a obalů.
Hlavní výhodou nového materiálu je jeho vstřícnost k životnímu prostředí. Fólie je rozpustná ve vodě, kde se do jednoho dne rozloží z 90 procent. Materiál je navíc díky své přírodní bázi zcela poživatelný. Antioxidanty přítomné v mořských řasách také zpomalují proces oxidace, a prodlužují tak životnost balených potravin. „Jsme schopní navíc k foliím přidat i přírodní antivirové látky, které udrží jídlo ještě déle čerstvé. Jedná se například o látky obsažené v česneku, kurkumě a zázvoru,“ doplnil Grigory Zyryanov z Uralské Federální Univerzity.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Znáte takové ty knihy, které můžete otevřít na náhodné stránce a cokoliv si z nich v ten moment…