Slzavému údolí při krájení cibule bude jednou provždy konec. Evropské supermarkety totiž začínají prodávat speciální neslzavý druh. Vaření by se bez nepříjemného slzení očí mohlo stát ještě oblíbenější aktivitou.
S novinkou přišla jako první Velká Británie. Tamní síť supermarketů Waitrose začala ve svých obchodech nabízet odrůdu Sunions, kterou popisuje jako „hnědou, neslzavou a sladkou“. Označuje ji jako přelomový produkt pro kuchaře, které trápí podrážděné oční sliznice při krájení cibule. Novinku uvedl řetězec na trh se sloganem „ani jedna slza“. Vyšlechtění tohoto plodu prý trvalo přes třicet let. Důležité je, že jsme se jej dočkali. Podle všeho však tato odrůda chutná o něco jinak než klasická cibule, na kterou jsme zvyklí. Může za to její sladká chuť, díky které se však údajně hodí do většiny pokrmů. Jestli je to pravda, zjistíme nejspíš až když ji ochutnáme.
A proč nás cibule při krájení tolik dráždí? Jedná se o ochrannou reakci plodu, která jej má ochránit před nebezpečnými organismy a živočichy, mezi které se počítá i člověk. Cibule zkrátka nechce být snězena. Zabránit slzení při krájení běžné cibule je v podstatě nemožné.
Zdroj: Autorský článek Gabriely Brázdové s využitím informací z Radio Wave
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)
Jde to s námi z kopce. Situace ve světě se horší, množství násilných činů narůstá. Také…