Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní medicíně. Ukazuje se totiž, že složení našich střev má daleko větší vliv na lidské zdraví, než jsme se doposud domnívali. Složení mikrobiomu nejen že ovlivňuje vznik nejrůznějších onemocnění, ale má vliv také na psychickou pohodu člověka. Jak to s tím zažíváním opravdu je? Kniha Zdravá střeva představuje komplexní problematiku mikrobiomu čtenářům.
Experti z Ústavu mikrobiologie a imunologie na Lékařské fakultě Stanfordovy univerzity Justin Sonnenburg a Erica Sonnenburgová zasvětili své životy odhalování vztahů mezi lidským tělem a biliony organismů, které v něm sídlí a jež souhrnně nazýváme mikrobiota. „Naše střevo je domovem více než 100 bilionů bakterií. Kdybyste je všechny seřadili vedle sebe, dosáhly by až na Měsíc.“ Zjistilo se, že mikroorganismy v našem střevě zásadně ovlivňují to, zda jsme nemocní, nebo zdraví, štíhlí, nebo obézní, dobře naladění, nebo náladoví. Vinou změny našeho jídelníčku, nadužívání antibiotik a kortikoidů, všudypřítomné dezinfekce a omezeného přístupu ke „špíně“ zahrad a lesů však stojí naše mikrobiota na prahu vyhynutí. To může být hlavní důvod, proč naše tělo mnohdy nefunguje tak, jak má.
Odborníci se proto rozhodli prostřednictvím knihy Zdravá střeva, kterou vydalo nakladatelství Jan Melvil Publishing, podělit se svými poznatky týkajícími se mikrobiot s širokou veřejností. Součástí populárně naučné publikace jsou také jídelníčky a recepty – autoři se v ní zaměřují na fermentovanou stravu, probiotika, prebiotika i další změny stravovacích návyků a životního stylu, které posilují zdraví mikrobioty.
Ačkoliv se v knize Sonnenburgovi věnují odbornému tématu, text je psán čtivě a svižně. Čtenáře zaujme, protože se dozvídá spoustu nových informací podložených studiemi a výzkumy, například: „Studie provedená na dětech ve školce ve Washingtonu, DC, došla i k dalšímu, poměrně nečekanému závěru. Děti užívající probiotické nápoje měly nejen nižší výskyt gastrointestiálních infekcí, ale také méně často trpěly infekcemi horních cest dýchacích. Jiné studie provedené na tisících jedinců také prokázaly nižší výskyt akutních infekcí horních cest dýchacích a méně časté užívání antibiotik u uživatelů probiotik všech věkových bakterií.“ Čtenář tak dostává příležitost více porozumět dané oblasti a zjišťuje, že skutečně není jedno, co konzumuje, neboť v něm žije mnoho mikroorganismů, které pak mají zásadní vliv na to, jak se jejich hostitel cítí. Po přečtení knihy se pak dvakrát rozmyslí, než něco sní.
Slovo autorky článku:
O důležitosti střevního mikrobiomu jsem už ledacos slyšela, díky čemuž již pár měsíců užívám kvalitní probiotika. Kniha mi však dodala chybějící souvislosti – díky ní jsem si udělala ve svých znalostech větší pořádek. Pokud chce být člověk zdravý a cítit se dobře, je potřeba se o sebe starat. Ve společnosti se čím dál víc mluví o tom, že spoustě civilizačních chorob lze předejít při správné suplementaci, z čehož mám radost. Tato publikace by neměla chybět v knihovničce nikoho, kdo se zajímá o zdravý životní styl.
Autorský článek Gabriely Brázdové
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Taky přejíždíte po displeji svého chytrého telefonu, kdykoliv máte chvilku času? V tramvaji,…