S rostoucí populací stoupá tlak na nalezení efektivní metody výroby potravin v množství, které zasytí všechny obyvatele planety, aniž by přitom musela trpět příroda. Jednou z nadějí je nový objev vědců z německé univerzity v Göttingenu, podle kterých lze získávat proteiny pomocí solární energie a mikrobů. „Tato technologie má potenciál podporovat produkci potravin a zároveň předcházet škodám na životním prostředí,“ uvedl jeden z autorů studie Dorian Leger.
Minimální dopad na životní prostředí a až desetkrát vyšší výnosnost. To jsou výhody metody, která při výrobě proteinů využívá mikroby. Tyto jednobuněčné organismy potřebují ke svému životu především oxid uhličitý, který čerpají ze vzduchu, a elektřinu, která udržuje vhodné podmínky pro jejich přežití. Mikrobi rostou na bioreaktorech, což jsou umělá prostředí sloužící k jejich pěstování. Mohou být umístěny téměř kdekoliv, nezávisle na úrodnosti půdy nebo slunečním záření.
Z mikrobů se následně vyrábí proteinový prášek. Podle výzkumníků je na jeho produkci potřeba jen asi desetina vody a půdy oproti výrobě proteinů klasickými zemědělskými postupy, například pěstováním sóji. „Očekáváme, že mikrobiální protein bude prospěšný i jako doplněk stravy, protože poskytuje vysoce kvalitní zdroj bílkovin složený ze všech esenciálních aminokyselin, vitamínů a minerálů,“ vysvětlil Leger, který na výzkumu pracoval spolu s kolegy z Itálie a Izraele.
Zdroj: Proceedings of the National Academy of Sciences
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?
Noční výlety do říše snů jsou často skvělou zábavou a opravdovým odreagováním. Člověk v nich může…