Možná vás titulek zarazil. Vždyť nám odmalička vtloukali do hlavy, že při jídle se nemluví, žvýkáme se zavřenými ústy a rozhodně používáme příbor. V řadě restaurací je dodnes tabu jíst třeba pizzu rukama nebo obírat maso z kuřete pomocí prstů. Jenže podle vědců by právě tyto zdánlivě neslušné stravovací návyky mohly mít vliv na prožívání radosti z jídla. Informoval o tom server The Independent.
Vědci z oxfordské univerzity zjistili, že žvýkání jídla s otevřenými ústy napomáhá k plnohodnotnějšímu smyslovému zážitku. Organické těkavé sloučeniny, které vytvářejí chuť a vůni pokrmů, totiž při takovém způsobu konzumace pronikají až k čichovým buňkám v zadní části nosní dutiny a zvýrazňují vnímané aroma. Jídlo tak nejen chutná lépe, ale člověk si je i užije všemi smysly. „Všimněte si, jak rádi máme jídla, která jsou křupavá. Brambůrky, popkorn, čerstvý chleba či jablka nám přinášejí potěšení právě proto, že jsme při jejich jezení hluční. Kromě chuti a čichu zapojujeme taky sluch,“ uvedl experimentální psycholog Charles Spencer.
Stejně přínosné podle něj je, když člověk může jíst pokrm rukama. „Naše experimenty ukázaly, že hmat zážitku z jídla přidává ještě další rozměr,“ dodal Spencer. Možná i z toho důvodu jsou v naší společnosti tolik oblíbené fast foody. V McDonald´s hranolky i hamburgery jíte zkrátka rukama, příbor nedostanete. Holt někdy není na škodu se chovat trošku jako neandrtálec… a kde jinde jsou k tomu lepší podmínky než doma?
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z The Independent a Aktuálně
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň
Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…