Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jak mít z jídla opravdový požitek? Jezte rukama a s otevřenou pusou

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Možná vás titulek zarazil. Vždyť nám odmalička vtloukali do hlavy, že při jídle se nemluví, žvýkáme se zavřenými ústy a rozhodně používáme příbor. V řadě restaurací je dodnes tabu jíst třeba pizzu rukama nebo obírat maso z kuřete pomocí prstů. Jenže podle vědců by právě tyto zdánlivě neslušné stravovací návyky mohly mít vliv na prožívání radosti z jídla. Informoval o tom server The Independent.

Vědci z oxfordské univerzity zjistili, že žvýkání jídla s otevřenými ústy napomáhá k plnohodnotnějšímu smyslovému zážitku. Organické těkavé sloučeniny, které vytvářejí chuť a vůni pokrmů, totiž při takovém způsobu konzumace pronikají až k čichovým buňkám v zadní části nosní dutiny a zvýrazňují vnímané aroma. Jídlo tak nejen chutná lépe, ale člověk si je i užije všemi smysly. „Všimněte si, jak rádi máme jídla, která jsou křupavá. Brambůrky, popkorn, čerstvý chleba či jablka nám přinášejí potěšení právě proto, že jsme při jejich jezení hluční. Kromě chuti a čichu zapojujeme taky sluch,“ uvedl experimentální psycholog Charles Spencer.

Stejně přínosné podle něj je, když člověk může jíst pokrm rukama. „Naše experimenty ukázaly, že hmat zážitku z jídla přidává ještě další rozměr,“ dodal Spencer. Možná i z toho důvodu jsou v naší společnosti tolik oblíbené fast foody. V McDonald´s hranolky i hamburgery jíte zkrátka rukama, příbor nedostanete. Holt někdy není na škodu se chovat trošku jako neandrtálec… a kde jinde jsou k tomu lepší podmínky než doma?

Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z The Independent a Aktuálně

Související články

Zaručeně zlepší den

Sbohem, dluhy. Druhý ročník Milostivého léta pomůže dalším lidem s oddlužením

Jaká trasa je nejekologičtější? Mapy z dílny Google vám to prozradí

Vědci možná objevili jednu z nejmladších planet vůbec

Brno kráčí vstříc levným energiím. Město chystá instalaci tisíce solárních panelů

Inspirativní rozhovor

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít

Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít

Spousta lidí se jí bojí, protože se s ní všichni bez výjimky alespoň jednou v životě setkáme. Co je…