České vánoční menu patří k nejzdravějším v Evropě

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Neodmyslitelnou součástí Vánoc je dobré jídlo – v každé zemi, ba i rodinu od rodiny, bývá odlišné. Ve vyspělých zemích jde však málokdy o zdravé pokrmy. Česko v porovnání s nimi mile překvapilo.

Rybí polévka, vánočka, smažený kapr, bramborový salát, cukroví, perníčky či ovocný koláč. Takové položky figurují v českém vánočním menu. Zdá se vám to jako hodně nezdravého jídla? V číslech to dělá 1940 kilokalorií. Jenže podle studie společnosti Treated se v jiných zemích během vánočních svátků ládují  ještě mnohem víc.

Žebříček porovnal vánoční menu v 29 zemích. Zahrnuta je velká část Evropy, kterou doplňují Austrálie, Japonsko, Brazílie, Spojené státy a Kanada. Nejkaloričtější vánoční jídlo mají ve Spojených státech. Menu obsahuje například pečeného krocana s pečenými bramborami, zeleninovou polévku, čokoládový fondán nebo vaječný likér. Těsně druhé skončilo Spojené království společně s Irskem, které tak mají nejméně zdravé vánoční jídlo v Evropě. Jeho součástí je také pečený krocan, dále uzená šunka, víno i pivo či tradiční vánoční pudink.

Na opačném konci žebříčku figuruje Japonsko s menu, které paradoxně obsahuje kuřecí box z fastfoodu. Společně s ním už ale vánoční tabuli doplňuje pouze piškot se smetanou a jahodami. Z evropských zemí dopadla nejlépe Litva, kde se na Vánoce konzumují sleď, smažené knedlíky, celozrnný chléb, zelí či brusinkový pudink a sušenky. Česko se svým vánočním menu skončilo jako třetí země s nejnižší kalorickou hodnotou.

Zdroj: treated.com

Autor článku

Kristýna Motlová