Italové se proslavili pizzou, kterou miluje téměř každý. Ještě donedávna nedali na svou pochoutku dopustit. Italský žebříček „50 Top Pizza“ ale ukazuje, že kvalitní italskou pizzu umí připravit i jiné země, uvedly Novinky.
Vítězem letošního ročníku je španělská restaurace Sartoria Panatieri z Barcelony. Restauraci vede Rafa Panatieri, který sice vyrostl v Brazílii, ale má kořeny z italské Pisy a Kalábrie. Předtím, než si otevřel Sartoria Panatieri, pracoval v michelinské restauraci Nectari. „Jsme velmi hrdí na to, že jsme byli vyhlášeni nejlepší pizzerií v Evropě. Toto ocenění je uznáním obětavosti, kterou do Sartorii Panatieri vkládáme každý den. Otevřeli jsme před pěti lety s úmyslem splnit si sen, který se nám dnes díky práci celého týmu podařilo naplnit,“ uvedl Panatieri ve svém prohlášení. Druhé místo v žebříčku obsadila pizza z kodaňského Bæst. Do top 50 se dostal i pražský podnik Pizza Nuova. Česká pizzerie získala 49. místo.
Vítěz soutěž je vybírán opravdu precizně. Přibližně tisícovka inspektorů z různých zemí nejprve vybírá nejlepší pizzerie ve své domovině, poté chodí na anonymní návštěvy. „O každé pizzerii máme několik zpráv z anonymních návštěv, které nám pomáhají dokončit práci na žebříčku,“ uvedla Barbara Guerrová, jedna ze tří kurátorů žebříčku.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Pocity v našich životech mají nezastupitelnou roli, přičemž se pravděpodobně jedná o nejsilnější…