Italové se proslavili pizzou, kterou miluje téměř každý. Ještě donedávna nedali na svou pochoutku dopustit. Italský žebříček „50 Top Pizza“ ale ukazuje, že kvalitní italskou pizzu umí připravit i jiné země, uvedly Novinky.
Vítězem letošního ročníku je španělská restaurace Sartoria Panatieri z Barcelony. Restauraci vede Rafa Panatieri, který sice vyrostl v Brazílii, ale má kořeny z italské Pisy a Kalábrie. Předtím, než si otevřel Sartoria Panatieri, pracoval v michelinské restauraci Nectari. „Jsme velmi hrdí na to, že jsme byli vyhlášeni nejlepší pizzerií v Evropě. Toto ocenění je uznáním obětavosti, kterou do Sartorii Panatieri vkládáme každý den. Otevřeli jsme před pěti lety s úmyslem splnit si sen, který se nám dnes díky práci celého týmu podařilo naplnit,“ uvedl Panatieri ve svém prohlášení. Druhé místo v žebříčku obsadila pizza z kodaňského Bæst. Do top 50 se dostal i pražský podnik Pizza Nuova. Česká pizzerie získala 49. místo.
Vítěz soutěž je vybírán opravdu precizně. Přibližně tisícovka inspektorů z různých zemí nejprve vybírá nejlepší pizzerie ve své domovině, poté chodí na anonymní návštěvy. „O každé pizzerii máme několik zpráv z anonymních návštěv, které nám pomáhají dokončit práci na žebříčku,“ uvedla Barbara Guerrová, jedna ze tří kurátorů žebříčku.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení
Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální…