Jíme více, ale rozmanitěji. Takový je hlavní závěr vyplývající z dat Českého statistického úřadu. Oproti předchozím rokům si polepšily luštěniny, rýže, ale také čokoláda.
Za loňský rok snědl průměrný Čech bezmála 760 kilogramů potravin. Ve velké míře konzumujeme maso, obiloviny, mléčné výrobky, ale i zeleninu. V české stravě se projevuje široká nabídka potravin na trhu. Díky ní se skladba konzumovaných potravin proměňuje a je pestřejší.
Rekordní čísla zaznamenala spotřeba jedlých olejů, špenátu, rýže i luštěnin. Mezi nimi je nejoblíbenější hrách. Nejvíce v historii se snědlo také čokolády, každý Čech spořádal za loňský rok v průměru 2,7 kg.
Pozitivum lze vidět i ve spotřebě nealkoholických nápojů. Ta od roku 2008, kdy dosáhla maxima 297 litrů na osobu, klesá. Podobnou tendenci má i konzumace alkoholických nápojů. Totéž platí pro cukr.
Český statistický úřad má údaje o spotřebě potravin v Česku už od roku 1948. Z nich lze vyčíst, že na přelomu 40. a 50. let se ve velké míře konzumovaly jen základní dostupné potraviny jako chléb, brambory, mléko či obiloviny. V dnešní době je spotřeba většiny těchto surovin naopak nižší.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Sny nám říkají mnohem více, než si myslíme. Jak je rozklíčovat?
Noční výlety do říše snů jsou často skvělou zábavou a opravdovým odreagováním. Člověk v nich může…