Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi se stravují pestřeji než dříve a jedí víc luštěnin

Ilustrační fotografie. Zdroj: Dollar Photo Club

Jíme více, ale rozmanitěji. Takový je hlavní závěr vyplývající z dat Českého statistického úřadu. Oproti předchozím rokům si polepšily luštěniny, rýže, ale také čokoláda.

Za loňský rok snědl průměrný Čech bezmála 760 kilogramů potravin. Ve velké míře konzumujeme maso, obiloviny, mléčné výrobky, ale i zeleninu. V české stravě se projevuje široká nabídka potravin na trhu. Díky ní se skladba konzumovaných potravin proměňuje a je pestřejší.

Rekordní čísla zaznamenala spotřeba jedlých olejů, špenátu, rýže i luštěnin. Mezi nimi je nejoblíbenější hrách. Nejvíce v historii se snědlo také čokolády, každý Čech spořádal za loňský rok v průměru 2,7 kg.

Pozitivum lze vidět i ve spotřebě nealkoholických nápojů. Ta od roku 2008, kdy dosáhla maxima 297 litrů na osobu, klesá. Podobnou tendenci má i konzumace alkoholických nápojů. Totéž platí pro cukr.

Český statistický úřad má údaje o spotřebě potravin v Česku už od roku 1948. Z nich lze vyčíst, že na přelomu 40. a 50. let se ve velké míře konzumovaly jen základní dostupné potraviny jako chléb, brambory, mléko či obiloviny. V dnešní době je spotřeba většiny těchto surovin naopak nižší.

Související články

Společnost

Proč jíst kořeněné pokrmy?

Inspirace

Projekt Pestrá strava naučí seniory zdravě svačit

Z domova

Plzeň podporuje zdravější občerstvení na školách

Byznys

Tokijská pop-up restaurace zaměstnává číšníky s demencí

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Novinka v léčbě cukrovky. Horké koupele mají dobrý vliv na krevní tlak i obezitu

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.