Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi dbají na to, aby se neplýtvalo jídlem, ukázal průzkum

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Zbytečné vyhazování jídla je pro více než čtyři pětiny lidí v České republice tabu. Češi dbají na to, aby využili veškeré suroviny. Špatné svědomí má z plýtvání jídlem 62 procent osob, uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Průzkum se konal mezi 14. červencem a 4. zářím a zúčastnilo se ho 821 respondentů. Výzkumníci se respondentů ptali, zda souhlasí s různými výroky týkajícími se potravinového odpadu z hlediska etiky, dopadů na životní prostředí nebo nákupního chování. S výrokem „Když připravuji jídlo, dbám na to, abych využil vše, co lze“ se ztotožnilo 82 procent dotázaných a 62 procent souhlasilo s tvrzením „Mám špatné svědomí, když plýtvám jídlem“.

Vyšlo najevo, že ženy se zabývají tématem potravinového odpadu více než muži a snaží se mu předcházet. Starší lidé jsou zase ekologičtí v tom, že se snaží předcházet plýtvání potravinami již ve fázi jejich nákupu nebo přípravy. S výrokem, který se týkal špatného svědomí spojeného s plýtváním jídlem, souhlasili častěji vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Zdroj: Ekolist, Centrum pro výzkum veřejného mínění

Související články

Zaručeně zlepší den

Káva je eko. Z recyklovaných kapslí od kávy Nespresso vyrobili hodinky

Vědci získali DNA starověké ženy z 20 000 let starého přívěsku

Liberecký dopravní podnik testuje nový bezpečnostní systém

Psí asistenti. Nevidomým lidem jich v Česku pomáhá asi 500

Inspirativní rozhovor

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková

Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…