Zbytečné vyhazování jídla je pro více než čtyři pětiny lidí v České republice tabu. Češi dbají na to, aby využili veškeré suroviny. Špatné svědomí má z plýtvání jídlem 62 procent osob, uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění.
Průzkum se konal mezi 14. červencem a 4. zářím a zúčastnilo se ho 821 respondentů. Výzkumníci se respondentů ptali, zda souhlasí s různými výroky týkajícími se potravinového odpadu z hlediska etiky, dopadů na životní prostředí nebo nákupního chování. S výrokem „Když připravuji jídlo, dbám na to, abych využil vše, co lze“ se ztotožnilo 82 procent dotázaných a 62 procent souhlasilo s tvrzením „Mám špatné svědomí, když plýtvám jídlem“.
Vyšlo najevo, že ženy se zabývají tématem potravinového odpadu více než muži a snaží se mu předcházet. Starší lidé jsou zase ekologičtí v tom, že se snaží předcházet plýtvání potravinami již ve fázi jejich nákupu nebo přípravy. S výrokem, který se týkal špatného svědomí spojeného s plýtváním jídlem, souhlasili častěji vysokoškolsky vzdělaní lidé.
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty
Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…