Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Češi dbají na to, aby se neplýtvalo jídlem, ukázal průzkum

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Zbytečné vyhazování jídla je pro více než čtyři pětiny lidí v České republice tabu. Češi dbají na to, aby využili veškeré suroviny. Špatné svědomí má z plýtvání jídlem 62 procent osob, uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Průzkum se konal mezi 14. červencem a 4. zářím a zúčastnilo se ho 821 respondentů. Výzkumníci se respondentů ptali, zda souhlasí s různými výroky týkajícími se potravinového odpadu z hlediska etiky, dopadů na životní prostředí nebo nákupního chování. S výrokem „Když připravuji jídlo, dbám na to, abych využil vše, co lze“ se ztotožnilo 82 procent dotázaných a 62 procent souhlasilo s tvrzením „Mám špatné svědomí, když plýtvám jídlem“.

Vyšlo najevo, že ženy se zabývají tématem potravinového odpadu více než muži a snaží se mu předcházet. Starší lidé jsou zase ekologičtí v tom, že se snaží předcházet plýtvání potravinami již ve fázi jejich nákupu nebo přípravy. S výrokem, který se týkal špatného svědomí spojeného s plýtváním jídlem, souhlasili častěji vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Zdroj: Ekolist, Centrum pro výzkum veřejného mínění

Související články

Zaručeně zlepší den

Které evropské země vedou v užívání solární energie?

Vzniká centrum pro kontakt s mimozemšťany

Oslaďte si život. Jak prospívá med lidskému zdraví?

Nechte se očarovat – brouk, který vypadá jako orchidej

Inspirativní rozhovor

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Národní obrození si zaslouží u studentů více pozornosti, říká Karolína „Zoe“ Meixnerová o svém projektu Literární hysterie

Přečtěte si rozhovor s Karolínou Meixnerovou, autorkou knihy Průvodce literární hysterií 19. století a také vtipných videí o spisovatelích z téže doby. Proč se zaměřila na toto období? A jak vypadají její besedy? To vše se dozvíte.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…