Avokádové toasty se staly gastronomickým hitem poslední doby. Toto fotogenické ovoce však není pouhým trendem na sociálních sítích, má totiž opravdu blahodárné účinky na naše zdraví. Obsahuje spoustu živin a především zdravé tuky. Jeho konzumace může také snižovat riziko srdečního infarktu, jak odhalila nedávná studie.
Američtí vědci podnikli obří studii, do které se zapojilo více než 100 000 jedinců. Respondenti vyplňovali po tři dekády každý čtvrtý rok dotazník o svém jídelníčku. Během této doby někteří ze zúčastněných prodělali infarkt. Studie tak odhadovala, jaký vliv má strava na zdraví lidského srdce.
A jak celé třicetileté zkoumání dopadlo? Lidé, kteří snědli zhruba jedno avokádo za týden, měli o 21 % menší pravděpodobnost srdečního selhání. Pokud si tedy dopřejete avokádo, nejen že do sebe dostanete spoustu prospěšných látek, ale také udržujete zdravé své srdce.
Odborníci také poradili, jak blahodárných účinků avokáda efektivně využít. Zkuste jím například nahradit část denní konzumace tučných potravin, jako je máslo, vejce nebo slanina. Americká studie odhaduje, že tím snížíte riziko kardiovaskulární nemoci o 16 až 21 %. A navíc si pochutnáte!
Mějte ale na paměti, že jedno avokádo vás nespasí. Jak sami vědci upozorňují, důležitá je zdravá a vyvážená strava.
Zdroj: everydayhealth.com
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Ticho není nepřítel. Jak se z něj těšit, poradí kniha Radost z ticha
Ukrývají se tajemství světa v tichu? Většinu času jsme obklopeni nejrůznějšími zvuky, na které jsme…