Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Pobyt u moře či jezera má blahodárný vliv na duševní zdraví dětí, zjistili vědci

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pexels

Šumění vln a máchání nohou ve vodě může mít daleko větší efekt, než jsme si doposud mysleli. Vědci prostřednictvím mezinárodního výzkumu zjistili, že děti, které vyrůstají v blízkosti vodních ploch, mohou mít v dospělosti menší problémy s duševním zdravím, uvedl server Independent.

Duševní pohodu mohou pozitivně ovlivnit nejen moře a oceány, ale i vnitrozemská jezera nebo řeky. Naději na zlepšení duševního zdraví mají tedy i české děti, ačkoliv republika přístupem k moři nedisponuje.

Do průzkumu, který koordinovalo Evropské centrum pro životní prostředí a lidské zdraví, se zapojilo 15 tisíc lidí. Účastníci byli požádáni, aby zavzpomínali, jak často navštěvovali okolí vodních ploch nebo jestli je rodiče nechali si v jejich blízkosti hrát. Do analýzy bylo zahrnuto i to, jestli v okolí moří či jezer trávili čas také v posledních týdnech. Výsledky studie ukázaly, že ti, kteří mají větší množství zážitků s vodou z dětství, navštěvují její okolí častěji i v dospělosti, což se podle výzkumníků výrazně podepisuje na duševní pohodě jedince. „Naše zjištění naznačují, že budování obeznámenosti a důvěry ve vodu a její přítomnost v dětství může stimulovat vrozenou radost z přírody,“ uvedla Valeria Vitale, doktorandka na římské univerzitě Sapienza a hlavní autorka studie.

Zdroj: Independent, Radio Wave

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Inspirace z knihovny: Jak se z obyčejného člověka stane vlivná osobnost? Steve Jobs motivuje ostatní

Steve Jobs byl jako každý z nás. Člověk z masa a kostí. Co konkrétně jej odlišilo? Díky čemu uspěl?…