Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

První hmatatelný důkaz výbuchu supernovy: egyptský kámen Hypatia

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Úspěšný objev pro astronomy – vesmírný kámen nalezený v Egyptě odkrývá nejstarší záhadu, která se nyní konečně dostala do rukou odborníků. Bližší informace o objevu přinesl server Interesting Engineering.

Vědci z univerzity v Johannesburgu a jejich spolupracovníci odhalili některé nové poznatky o kameni Hypatia nalezeném v Egyptě, včetně jeho kosmického původu. Jejich hypotéza o původu Hypatie předpokládá, že pochází z masivního červeného obra, který se zhroutil do bílého trpaslíka uvnitř gigantického prachového mračna zvaného mlhovina. Tyto dvě hvězdy pak vytvořily systém, ve kterém bílý trpaslík nakonec pohltil druhou hvězdu a dále explodoval jako supernova uvnitř prachového mračna.

Výbuch supernovy

Podle autora studie Jana Kramerse lze v jistém smyslu o výzkumu říci, že on a jeho tým dokázal zachytit výbuch supernovy „při činu“, protože atomy plynu z výbuchu byly zachyceny v okolním oblaku prachu, který nakonec vytvořil mateřské tělo kamene.

Ilustrační foto: Pixabay

Podrobné studium

Aby vědci mohli tuto vesmírnou horninu pečlivě prostudovat, hledali vzory v jejím tvaru a složení. Místo prozkoumávání všech možných anomálií, které Hypatia představuje, tak bylo zkoumáno, zda existuje základní jednota. Vědci se snažili zjistit, zda je v kameni nějaký konzistentní chemický vzor. A došli k zajímavým výsledkům.

Speciální mikrosondou bylo v Hypatii identifikováno 15 různých prvků. To týmu poskytlo chemické ingredience, a mohl tak být zahájen další proces analýzy všech dat. Ten byl proveden protonovým paprskem a odhalil, že kámen obsahoval stopové množství různých prvků, přičemž jejich obsah je však zcela odlišný od čehokoli vyskytujícího se ve sluneční soustavě, dokonce ani objekty v pásu asteroidů a meteory.

Z tohoto zjištění mohli vědci usoudit, že Hypatia nevznikla na Zemi, nepocházela z žádného známého typu komety nebo meteoritu, z prachu vnitřní sluneční soustavy a ani z mezihvězdného prachu. Jedinou hypotézou, která připadá v úvahu, je, že kámen byl vytvořen během raného formování naší sluneční soustavy.

Zdroj: Interesting Engineering

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…