Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Může pití čaje zlepšit kognitivní funkce a předcházet tak úpadku?

4 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Vědci v nové studii zkoumají mnoho zdravotních výhod, které čaj nabízí, od zlepšení pozornosti a odvrácení kognitivního poklesu až po aktivaci funkcí imunitního systému.

Díky novým zjištěním mezinárodní vědecké komunity poskytli řečníci na sympoziu komplexní aktualizaci nedávného výzkumu o přínosech konzumace čaje na lidské zdraví. Právě čaj je druhým z nejčastěji konzumovaných nápojů na světě.

„Existuje stále větší množství výzkumů z celého světa, které dokazují, že pití čaje může zlepšit lidské zdraví mnoha způsoby,“ řekl předseda sympozia Jeffrey Blumberg, PhD, profesor na Tufts, Friedman School of Nutrition Science and Policy.

V rámci celkového pozitivního vlivu na organismus je řeč zejména o takzvaných „skutečných“ čajích, mezi které patří černý, zelený, bílý a oolong. Důkazy prezentované na tomto sympoziu odhalují výsledky o přínosech čaje v prevenci rakoviny a kardiometabolických onemocnění a jeho vlivu na kognitivní výkon a imunitní funkce.

Trocha chemie

Čaj obsahuje flavonoidy, přirozeně se vyskytující sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti. Čajové flavonoidy poskytují bioaktivní sloučeniny pomáhající neutralizaci volných radikálů, které mohou poškodit prvky v těle, jako je genetický materiál a lipidy, a přispívat tak ke vzniku chronických onemocnění. Čaj také obsahuje L-theanin, aminokyselinu, která se z velké části vyskytuje právě v čaji a přispívá k lepšímu fungování lidského těla.

Ilustrační foto: Pixabay

Vliv čaje na imunitu

Čaj může pomoci podpořit náš imunitní systém a zvýšit odolnost těla vůči nemocem. Když onemocníme, může čaj pomoci tělu reagovat na onemocnění mnohem efektivněji tím, že se zbaví infekce, a může také zmírnit její závažnost, pokud taková situace nastane. Bylo zjištěno, že konkrétně zelený čaj pomáhá hostiteli v boji proti různým patogenům tím, že snižuje schopnost patogenu infikovat hostitele a pomáhá imunitnímu systému. Zároveň zelený čaj zlepšuje autoimunitní poruchy tím, že podporuje autotoleranci, potlačuje zánětlivý záchvat vyvolaný autoantigeny a zlepšuje opravu tkání.

Vliv čaje na kognitivní funkce

Čaj hraje ve vztahu ke kognitivním funkcím významnou roli. Ukázalo se, že čaj a jeho složky jsou prospěšné při tlumení stresu. Zdá se, že nejhlubší kognitivní doménou, na kterou čaj působí, je pozornost a bdělost. Zjištění naznačují, že je za to zodpovědná jedinečná kombinace kofeinu a L-theaninu, která se nachází v čaji. S takovými účinky je čaj vhodným nápojem v době rizika zvýšeného stresu a syndromu vyhoření.

Čaj a prevence kognitivního úpadku

Odhaduje se, že 40 až 50 % případů demence by bylo možné předejít změnou životního stylu. V přehledu publikovaného výzkumu o čaji a kognitivním úbytku vysvětluje doktor Jonathan Hodgson, profesor Institutu pro výzkum výživy na Univerzitě Edith Cowanové, že podle zjištěných informací mohou 1 až 2 šálky čaje denně výrazně snížit riziko vzniku demence a potenciálně i Alzheimerovy choroby. Údaje z dalších studií vlivu čaje na kognitivní zdraví také ukazují, že mírný příjem flavonoidů přítomných v čaji je spojen se sníženým rizikem kognitivního poklesu.

Zdroj: Neuroscience News

Související články

Zaručeně zlepší den

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Inspirace z knihovny: Řízky nechte doma. Výlety s Gastromapou Lukáše Hejlíka si zaručeně vychutnáte

Už druhé prázdniny po sobě bude velká část Čechů trávit dovolenou v tuzemsku. Letos na jaře vyšla…