Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Každý je Unique. Studenti UMPRUMU vytvořili oblečení pro ty, kteří v konfekci nepochodí

Foto: se souhlasem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, autoři: Matěj Racek, Viktorie Macánová

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak těžké musí být pro lidi s nekonfekčním typem postavy shánět oblečení? Studenti Ateliéru designu oděvu a obuvi z pražského UMPRUMu si vzali za cíl obléknout i ty, kterým standardní oblečení z obchodů nepadne. Sen o dobře padnoucím obleku nebo pohádkových šatech splnili například mladému muži s vrozeným handicapem nebo dívce na vozíku.

Vrozená anomálie, úraz nebo zdravotní potíže. Důvodů, proč si mnozí lidé nemohou vybrat z běžně dostupných střihů, je mnoho. Projekt UniqueClient, který vznikal pod vedením Simony Rybákové, chtěl upozornit nejen na specifické potřeby některých lidí, ale i na to, že se na ně v konzumním světě příliš nemyslí.

Návrháři vycházeli z povah a potřeb svých unikátních klientů. Foto: se souhlasem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze

Samotný nápad vznikl po setkání Rybákové s mladým mužem Markem, který potřeboval oblek na maturitní ples. Vzhledem ke svému vrozenému fyzickému handicapu ale neměl v obchodě šanci ho sehnat. Rybáková společně se svými studenty proto vytvořila Markovi celý nový šatník na míru.

Sny o pohádkových šatech nebo obleku jako z komiksu ale studenti UMPRUMu splnili i dalším klientům s „nekonvenční“ postavou. Modelkou se tak stala třeba Jana s paraparézou dolních končetin, Katka, která přišla kvůli rakovině o nohu, nebo Maruška, jejíž tělo je od narození z velké části zasaženo kožním onemocněním.

Marek se dočkal padnoucího obleku i dalších módních kousků. Foto: se souhlasem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze

Jednotlivé kolekce, ve kterých se mladí návrháři soustředili na fyzickou stránku lidského těla, ale i psychologii práce s vybraným klientem, nafotili studenti Ateliéru fotografie II. Projekt získal velký ohlas široké i odborné veřejnosti, oceněn byl například Cenou rektora UMPRUM jako nejlepší studentský projekt uplynulého akademického roku.

Související články

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Ticho není nepřítel. Jak se z něj těšit, poradí kniha Radost z ticha

Inspirace z knihovny: Ticho není nepřítel. Jak se z něj těšit, poradí kniha Radost z ticha

Ukrývají se tajemství světa v tichu? Většinu času jsme obklopeni nejrůznějšími zvuky, na které jsme…