Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Purpurové Česko. Předčasně narozené děti podpoříte nákupem háčkovaného srdce

Zdroj ilustrační fotografie: Pexels

Památky napříč Českou republikou i desítky specializovaných pracovišť se dnes v noci rozzáří purpurovou barvou. Symbolicky před termínem tak zahájí oslavy Světového dne předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopadu. Ocenění se díky neziskové organizaci Nedoklubko dočkají lékaři i rodiče nedonošených dětí. Darovat purpurové srdce jim můžete i vy.

Nezisková organizace Nedoklubko se osvětě a pomoci rodinám s předčasně narozenými dětmi věnuje v České republice už několik let. Přesto, že letos se oslavy musí obejít bez plánovaných workshopů a společenských akcí, připravilo Nedoklubko řadu aktivit pro širokou veřejnost i zdravotníky. „Světový den si připomeneme na více než třiceti pracovištích, kde pečují o předčasně narozená miminka,“ uvádí Nedoklubko. Cílem akce je nejen poděkovat a odměnit zdravotníky za jejich péči, ale i vyzdvihnout výsledky neonatologie v České republice a v průběhu celého měsíce upozornit na problematiku předčasného porodu.

Zdroj fotografie: Nedoklubko

Organizace na všechna oddělení, kde se o nedonošená miminka starají, rozdá svítící purpurové řetězy, plakáty s děkovnými vzkazy rodičů i dárkové boxy pro lékaře, sestřičky i další personál. Také čerstvé maminky nedonošených dětí se mohou během listopadu těšit na milý dárek. Nedoklubko je odmění léčivými balíčky s informačními materiály i upomínkovými předměty.

Symbolem podpory pro předčasně narozené děti a jejich rodiny se stalo purpurové srdce. To si můžete na stránkách neziskové organizace koupit, nebo se přímo zapojit do jejich výroby. O obrázky z oslav Světového dne se pak podělte s ostatními pod hashtagem #purpurovylistopad a #purpurovecesko. „Sdílejte fotografie s vaším purpurovým srdcem na dlani, purpurovou stuhou na klopě, nebo třeba na kočárku, fotografie u naší fotostěny v perinatologickém centru, v purpurovém oblečení či u nasvícené budovy ve vašem městě. Společně tak zvýšíme povědomí o předčasně narozených dětech a péči o ně,“ vyzývá na svém Facebooku Nedoklubko.

Související články

Zaručeně zlepší den

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

NASA zachycuje záhadné díry v oblacích, které připomínají UFO

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: I smrt má srdce. Zlodějka knih představuje její něžnou stránku

Inspirace z knihovny: I smrt má srdce. Zlodějka knih představuje její něžnou stránku

Jaká je smrt? Mnozí známe její podobu ze strašidelných příhod, kde byla obvykle popisovaná jako…