Dobrovolníci z iniciativy Zachraň jídlo se tento rok činili. Během jedné ze svých hlavních aktivit – paběrkování, tedy sběru plodin, které zůstaly po sklizni na poli – posbírali rekordních 20,5 tun ovoce a zeleniny, které by jinak přišlo nazmar. Ty poté věnovali potravinovým bankám.
Přestože byla v letošním roce ovocná úroda malá, paběrkováním se organizaci podařilo získat rekordní množtsví potravin, a to i díky rozšíření činnosti do dalších oblastí – letos paběrkovali dobrovolníci z Prahy, Brna, Českých Budějovic a Litoměřic. Za pět let od zahájení projektu už se touto cestou zachránilo 53,5 tun jídla. Častokrát jde o plodiny, které neodpovídají estetickým standardům nebo se zemědělcům nevyplatí sbírat.
„Vypěstování těch potravin stojí nějakou energii. Pokud se to zaorá nebo prostě nechá shnít, všechna tato investovaná energie přijde na zmar. Tyto suroviny alespoň poslouží lidem, kteří by si je třeba nemohli dovolit koupit,“ říká dobrovolnice Kateřina Peřinová. Nasbírané plodiny jsou věnovány potravinovým bankám, pro jejichž klienty jde o vítané oživení jídelníčku.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Vzdát můžeš zítra. Richard Štěpánek ve své knize povzbuzuje k životu
Vždycky je pro co žít. Touto větou by se dal shrnout obsah knihy Vzdát můžeš zítra, kterou napsal…