Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jídlo dostupné zdarma: Kdykoliv a kdekoliv

Rob Greenfield (vlevo) / zdroj: robgreenfield.tv

Skupina nadšenců se rozhodla vrátit se ke kořenům zdravého stravování. A to doslova. Objíždí na kole mnohá města, vysazují nové rostliny, ovoce, zeleninu, byliny i divoké květiny a nabádají místní, aby se k nim přidali a pomohli tak společně vypěstovat zdravé a levné suroviny.

Organizátoři projektu Free Food Movement (Volný pohyb jídla) chtějí, aby byly zdravé a čerstvé potraviny dostupné všude: ve městech i na venkově, doma i ve školách, na ulicích i na zdech. A věří, že jakmile budou tyto potraviny všude kolem, nebude nikomu už nic bránit v tom, aby začal čerstvé suroviny aktivně zpracovávat a naplno si je vychutnávat.

Projekt se úspěšně rozjíždí v Americe, kde Rob Greenfield objíždí na kole celou zemi a v létě plánuje založit aspoň pět zahrádkářských center, kde budou zasazeny milióny rostlin a různých semínek. Pomůže tak nejen flóře, ale i fauně, která bude moci produkovat med a další lahůdky pro potřebu i potěšení místních.

Skupina nazvaná Goodfluence rozdává semínka a inspiraci lokálním zahrádkářům. To pomáhá rozvoji komunit, které se mohou sdružovat v mnohých zahradách a společně tak rozvíjet své zahrádkářské dovednosti. Při takovýchto událostech se skvěle utužují mezilidské vztahy a navíc společným úsilím vzniká něco nového, užitečného a v neposlední řadě také chutného.

Zahradu ve stylu Goodfluence si tedy může v USA s pomocí několika dobrovolníků založit naprosto každý. Budeme čekat, až docestuje cyklo-zahrádkář Rob Greenfield až k nám, nebo se najdou v Česku podobní nadšenci, kteří budou schopni zajistit zdravé a šetrně vypěstované potraviny i u nás doma?

 

Gabriela Dittrichová

Související články

Zaručeně zlepší den

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kouzlo školy lesa učaruje nejen dětem. Přináší tipy na hry v přírodě

Inspirace z knihovny: Kouzlo školy lesa učaruje nejen dětem. Přináší tipy na hry v přírodě

Propadají vaše děti často nudě a tvrdí, že nemají co dělat? Někdy může být těžké nepodlehnout a…