Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Příběhy bláznovství boří tabu spjatá s duševními nemocemi

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: FB Příběhy bláznovství

Mentální anorexie, schizofrenie nebo Aspergerův syndrom. Duševní choroby jsou v české společnosti pořád velké tabu. O změnu situace se snaží studentky skrze originální výstavu nazvanou Příběhy bláznovství.

„S duševními nemocemi se pojí spousta mýtů a předsudků, a proto můžeme mít obavy mluvit o tom třeba i s kamarády a v rodině. Člověk s diagnózou depresivní nebo panické poruchy má často strach přiznat to v zaměstnání, a to i pokud zrovna nemá žádné obtíže. S dalšími, ještě stigmatizovanějšími chorobami, je to samozřejmě o to složitější,“ vysvětluje jedna ze studentek, které za výstavou stojí, Zuzana Špačková.

Příběhy bláznovství zobrazují na výstavních panelech devítku duševních onemocnění. Každé z nich ztvárňuje originální grafika, kterou doplňují faktické informace o nemoci. Gró panelu přitom tvoří skutečné příběhy lidí, kteří mají s danou chorobou vlastní zkušenost. Nechybí ani informace, jak pomoct s psychickým trápením sobě i ostatním.

„Snažíme se lidem podat srozumitelné informace o jednotlivých duševních chorobách. I proto, že příčinou vzniku předsudků je strach z něčeho, co neznáme a nerozumíme tomu,“ uvádí Špačková. Na přípravě výstavy spolupracovala skupina studentek ještě s dalšími sdruženími a projekty. Zpětná vazba od návštěvníků je podle autorek skvělá.

Výstava je putovní, po tomto víkendu bude k vidění na IACAPAP – mezinárodním kongresu dětské a dorostové psychiatrie v Praze. V září pak bude pokračovat v putování po Česku, mezi zastávkami figuruje třeba Telč, Ústí nad Orlicí nebo Uherské Hradiště.

Související články

Zaručeně zlepší den

Mindfulness chrání před stresem a vyhořením v práci

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Astronomové objevili tři nové měsíce

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…