Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Olomoučtí vědci přispějí svým objevem k léčbě nádorů

2 minuty radosti
Zdroj fotografie: Dollar Photo Club

Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci odhalili nový mechanismus účinku při léčbě nádorových onemocnění. Průlomové poznatky uveřejnili v prestižním vědeckém časopise Nature. Na základě zjištěných informací také navrhli novou léčebnou strategii.

Odborníci v časopise popsali podrobnější mechanismus zdvojení genomu při dělení buněk, které nastává při vzniku dvou stejných dceřiných molekul z mateřské molekuly DNA. Úspěšné zdvojení je základní podmínkou pro úspěšné dělení buněk a přežití organismu. Pokud proces dělení neproběhne úspěšně, vznikají chyby a mutace. Ty zvyšují pravděpodobnost přeměny zdravých buněk na nádorové. U nádoru zase zvyšují agresivitu, schopnost vytvářet metastáze i rezistenci vůči léčbě.

Dosud se protinádorový výzkum zaměřoval především na možnost zpomalení replikace a z toho plynoucí důsledky. K těm patří například nedokončení kopírovacího procesu a následná smrt buňky. Vědci na léku olaparibu prokázali, že problémy způsobuje nejen velmi pomalá, ale i velmi vysoká rychlost zdvojení. Získanými poznatky tak vědci nastínili nový koncept v boji proti rakovině. Pochopili roli enzymu PARP, který může sloužit jako strážce rychlosti celého procesu.

Související články

Zaručeně zlepší den

Do Portugalska se v rámci rewilding projektu navrací staré plemeno skotu

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Jaké to je, když přijde déšť na návštěvu? A co když uletí balónky? Novinka z pera básnířky Zuzany…