Jak vzniklo jídlo, které jste si právě objednali? Jaká je jeho uhlíková stopa? Lidé, kteří berou své stravování a jeho dopad na svět vážně, mohou nyní používat speciální aplikaci, kterou vyvinula společnost Nutritics. Dokáže uživatelům poskytnout informace o tom, jaký má jimi zvolené menu dopad na životní prostředí. Informoval o tom server iRozhlas.
Aplikace vznikla z důvodu vysoké poptávky po těchto informacích. „Zájem o tyto údaje mezi stravovacími zařízeními roste,“ uvedl ředitel firmy Nutritics Stephen Nolan. Projekt kombinuje data akademického výzkumu s technologiemi, aby pomohla zákazníkům z řad stravovacích služeb plánovat jejich pokrmy. „Díky naší aplikaci se například dozvíte, jestli banán vypěstovaný a dovezený z Ekvádoru v porovnání s banánem vypěstovaným ve skleníku v irském Swords vyprodukuje více uhlíkových emisí,“ řekl Nolan deníku The Sunday Times.
Zájem o výše zmíněné údaje potvrzuje poptávka stravovacích zařízení. K aplikaci se chtějí připojit již dvě stovky restaurací. Předpokládá se, že v budoucnu zájem zásadně poroste.
Zdroj: iRozhlas, The Sunday Times
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Oceňovaná Boží hora zprostředkovává atmosféru chudinské Neapole
Snad každý si vybaví hladovost mládí, která je v pubertě doslova spalující. I pouhý vzduch chutná…