Vyhodíte sem tam patku ztvrdlého chleba nebo přebytek uvařených těstovin? V Evropské unii mají totiž 40 procent vyhozeného jídla na svědomí právě domácnosti. Iniciativa Zachraň jídlo u nás usiluje o snížení těchto čísel, nyní i svou novou knihou.
Starý chléb, zbytky masa nebo rýže od oběda. Tyto suroviny se v domácnostech vyhazují nejčastěji. Lze je ale přitom ještě využít a vykouzlit z nich až překvapivou pochoutku. Iniciativa doporučuje třeba skořicové chlebové hranolky, kuřecí pomazánku nebo sladký rýžový pudink. Vedle zbytků také radí, jak zpracovat nepříliš využívané části potravin, jako je košťál brokolice nebo mrkvová nať.
Kuchařka obsahuje stovku tzv. záchranářských receptů od salátů až po dezerty. Ty doplní devětadvacet rad a tipů, jak správně skladovat potraviny, číst etikety nebo ze suroviny zpracovat co největší část. Právě tyto věci mají u spotřebitelů na plýtvání velký vliv. Kniha vyjde v říjnu, už nyní si ji lze předobjednat.
Tištěná kuchařka je logickým vyústěním aktivit projektu, který dosud na svých stránkách zveřejnil přes šedesát záchranářských receptů. Vedle toho prosazuje paběrkování, organizuje osvětové kampaně nebo pořádá happeningy, kde vaří pro veřejnost ze surovin, které by se běžně vyhodily. Výtěžek z prodeje knihy podpoří vzdělávací aktivity, jimž se Zachraň jídlo věnuje.
Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?
Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem
Putovat světem a životem doslova hlemýždím tempem nemusí být nutně na škodu. Zvolnit v dnešní…