Zachraň jídlo uvaří polévku z plodin získaných paběrkováním

Zdroj fotografie: zachranjidlo.cz

Upozorňování na problém plýtvání potravinami, happeningy z plodin určených na vyhození nebo videorecepty z potravinových zbytků. Za tím vším stojí organizace Zachraň jídlo. Co plánuje v nejbližších měsících?

Paběrkování, tedy sběr zeleniny a dalších plodin, které zůstaly po sklizni na poli či v sadu, patří mezi jednu z hlavních činností iniciativy. Každoročně tímto způsobem dobrovolníci zachrání tuny jídla. Letos by organizace ráda předala své know-how i do Českých Budějovic, kde funguje akční potravinová banka, jež by nabyté plodiny efektivně zužitkovala.

Pokračovat budou i oblíbené happeningy, letos se uskuteční tzv. Disco Soup. „Nepůjde o tak veliký happening, jaké jsme dělali v minulosti, spíš o komornější akci. Disco soups jsou postavené na tom, že se sejde skupina lidí, pustí si hudbu a společně krájí zachráněné jídlo, ze kterého si pak uvaří polévku nebo jiné jídlo,“ vysvětluje za organizátory Anna Stejcová.

Zachraň jídlo plánuje také pracovat na originální kuchařce, která vyjde v příštím roce. Obsahovat bude záchranářské videorecepty, které jsou vůbec nejoblíbenějším obsahem na webu organizace. Recepty doplní například tipy na správné skladování potravin. Ostatně právě špatné skladování je jedním z hlavních důvodů zbytečného vyhazování jídla.

Autor článku