Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Zachraň jídlo letos díky paběrkování zachránilo 20,5 tun jídla

Zdroj fotografie: Zachraň jídlo

Dobrovolníci z iniciativy Zachraň jídlo se tento rok činili. Během jedné ze svých hlavních aktivit – paběrkování, tedy sběru plodin, které zůstaly po sklizni na poli – posbírali rekordních 20,5 tun ovoce a zeleniny, které by jinak přišlo nazmar. Ty poté věnovali potravinovým bankám.

Přestože byla v letošním roce ovocná úroda malá, paběrkováním se organizaci podařilo získat rekordní množtsví potravin, a to i díky rozšíření činnosti do dalších oblastí – letos paběrkovali dobrovolníci z Prahy, Brna, Českých Budějovic a Litoměřic. Za pět let od zahájení projektu už se touto cestou zachránilo 53,5 tun jídla. Častokrát jde o plodiny, které neodpovídají estetickým standardům nebo se zemědělcům nevyplatí sbírat.

„Vypěstování těch potravin stojí nějakou energii. Pokud se to zaorá nebo prostě nechá shnít, všechna tato investovaná energie přijde na zmar. Tyto suroviny alespoň poslouží lidem, kteří by si je třeba nemohli dovolit koupit,“ říká dobrovolnice Kateřina Peřinová. Nasbírané plodiny jsou věnovány potravinovým bankám, pro jejichž klienty jde o vítané oživení jídelníčku.

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci představili nový způsob testování na koronavirus

Postavte přístřešek pro sýkorky. Přinášíme tipy, jak správně vyrobit ptačí budku

Revoluční objev. Samozavlažovací půda může změnit zemědělství

Zázraky se dějí. V olomoucké zoo se narodilo mládě velbloudí babičce

Inspirativní rozhovor

Rozhodla jsem se být šťastná – ať už s vlasy nebo bez, říká autorka komiksu o alopecii Tereza Drahoňovská

Rozhodla jsem se být šťastná – ať už s vlasy nebo bez, říká autorka komiksu o alopecii Tereza Drahoňovská

Přečtěte si rozhovor s Terezou Drahoňovskou, která svůj příběh s alopecií popisuje v originálním komiksu Bez vlasů.