Dobrovolníci z iniciativy Zachraň jídlo se tento rok činili. Během jedné ze svých hlavních aktivit – paběrkování, tedy sběru plodin, které zůstaly po sklizni na poli – posbírali rekordních 20,5 tun ovoce a zeleniny, které by jinak přišlo nazmar. Ty poté věnovali potravinovým bankám.
Přestože byla v letošním roce ovocná úroda malá, paběrkováním se organizaci podařilo získat rekordní množtsví potravin, a to i díky rozšíření činnosti do dalších oblastí – letos paběrkovali dobrovolníci z Prahy, Brna, Českých Budějovic a Litoměřic. Za pět let od zahájení projektu už se touto cestou zachránilo 53,5 tun jídla. Častokrát jde o plodiny, které neodpovídají estetickým standardům nebo se zemědělcům nevyplatí sbírat.
„Vypěstování těch potravin stojí nějakou energii. Pokud se to zaorá nebo prostě nechá shnít, všechna tato investovaná energie přijde na zmar. Tyto suroviny alespoň poslouží lidem, kteří by si je třeba nemohli dovolit koupit,“ říká dobrovolnice Kateřina Peřinová. Nasbírané plodiny jsou věnovány potravinovým bankám, pro jejichž klienty jde o vítané oživení jídelníčku.
Přečtěte si rozhovor s hercem Kryštofem Bartošem, kterého můžete znát třeba ze seriálu Devadesátky. Jak se jeho život změnil díky úspěšnému seriálu? A u jakých aktivit si nejlépe odpočine?
Inspirace z knihovny: Mnich, který prodal své ferrari, vás vytrhne ze zběsilé jízdy životem
Za peníze si štěstí nekoupíš. Pracovní úspěchy nepředčí rodinné zázemí. Radost se skrývá v …