Pacienti s vytrženými osmičkami jsou schopni lépe rozpoznat chutě, a to i desítky let po operaci. S tímto zjištěním nyní přišla studie Pensylvánské univerzity, jejíž výsledky tak odporují zažitému tvrzení, že odstranění stoliček chuť ovlivňuje negativně.
„Předchozí studie poukazovaly pouze na nepříznivé účinky na chuť po extrakci a obecně se věřilo, že tyto účinky časem zmizí,“ vysvětluje jeden z autorů Richard Doty. Spolu se studentem zubního lékařství Dane Kimem zkoumali data 1255 pacientů, kteří podstoupili vyšetření chemosenzorické percepce. Z této skupiny mělo 891 lidí vytržené zuby moudrosti a 364 jimi stále disponovalo. Při testu ochutnávali různé roztoky s odlišnou koncentrací sacharózy, soli, kyseliny citronové a kofeinu. Po vyplivnutí měli pacienti určit, jestli byla tekutina sladká, slaná, kyselá nebo hořká.
Lidé s vytrženými osmičkami si v rozpoznávání všech chutí vedli lépe, a to o tři až deset procent. Ženy také předčily muže. „Studie silně naznačuje, že extrakce třetí stoličky má dlouhodobý pozitivní, i když jemný účinek na funkci jazykových chutí některých lidí,“ popisuje Kim. „Ukazuje, že chuťové funkce se mohou od doby operace mírně zlepšit, což může trvat až po dobu 20 let,“ dodává Doty s tím, že přesné příčiny bude ještě potřeba prostudovat.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Cesta do života v přítomnosti. Zasvěcení do meditace je ideálním průvodcem
Chtěli byste začít s meditací, případně ji prohloubit a dát jí jiný rozměr? Kniha Alphonse a Rachel…