Dostatek vápníku, hořčíku, železa nebo draslíku je klíčový pro prevenci neinfekčních nemocí a chronických zánětů. Státní zdravotní ústav zveřejnil několik doporučení, která lidem pomohou udržet si optimální příjem minerálů, a tím i kvalitnější život. „Začněte se o sebe starat ihned. Tělo se vám odmění a budete mít i lepší náladu a životní energii,“ vyzývá profesor Jiří Ruprich.
Monitoring našeho jídelníčku provádí Státní zdravotní ústav dlouhodobě – má to totiž stanoveno zákonem i nařízeními EU. Data získává ze statistik národní Studie individuální spotřeby potravin, která přináší informace o tom, co jednotlivá pohlaví a věkové skupiny konzumují. Ukázalo se, že ženy jsou na tom s minerály o poznání hůře než muži, protože jim chybí dostatek vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku a selenu. Jejich protějšky mají zpravidla málo vápníku, hořčíku a draslíku.
Nedostatek potřebných živin je zapříčiněn mimo jiné konzumací velkého množství průmyslově zpracovaných a dochucovaných potravin, v nichž není potřebné množství prospěšných látek. Často to je i proto, že lidem nezbývá čas na vaření z čerstvých surovin. Ze zdravotního hlediska se však na jídle šetřit nevyplácí, varuje profesor Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu: „Popsané nedostatky minerálních látek podporují rozvoj chronických zánětů. Ty se mohou stát tichým zabijákem, který přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím, demenci, poruchám imunitního systému a dalším stavům,“ říká.
Ke zlepšení současného stavu, a tedy celkového zdraví obyvatelstva, je třeba několik jednoduchých změn, které může provést každý. Základem je konzumace pestré stravy odpovídající energetickému výdeji. Pokud hodně jíme, měli bychom se také hodně hýbat. Stavebním kamenem takové stravy by měla být nezpracovaná zelenina, ovoce a cereálie, v nichž se nachází vláknina potřebná pro zažívací trakt. Omezit je třeba jak cukry, tak nadměrné solení. Oboje lze jednoduše nahradit vhodným kořeněním. Zásadní jsou také bílkoviny. Ty se nacházejí nejen v mase, ale také v luštěninách, které jsou lehčí a neobsahují škodlivé tuky, jako je tomu u živočišných produktů s výjimkou ryb. V neposlední řadě bychom měli dbát na složení nápojů, které mají často vysoký obsah cukrů, zatímco voda je mnohonásobně zdravější i dostupnější.
Zdroj: Státní zdravotní ústav
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp
Den za dnem žijeme své životy, jak jsme zvyklí. Bohužel někdy musí přijít rána osudu, aby nás…