Jak se zachránit před klimatickými změnami? Vědci nelení a vzhledem k tomu, že sucha jsou kvůli změně klimatu stále častější, snaží se objevit nové způsoby, jak pomoci rostlinám přizpůsobit se dlouhodobému stresu z nedostatku vody. Jak uvedl server Earth a odborný časopis Plant Physiology, vypadá to, že nyní kápli na možné řešení.
Odborníci dokázali určit geny, které by mohly v budoucnu pomoci šlechtitelům rostlin vyvinout plody, jež budou odolnější vůči suchu. „Podařilo se nám identifikovat geny, které se podílejí na reakci na stres z nedostatku vody v plodech rajčat,“ uvedla hlavní autorka studie Carmen Catalá ze společnosti Boyce Thompson Institute, která výzkum ve spolupráci s Cornell University zastřešuje. „Nyní můžeme začít vybírat geny, které by mohly pomoci šlechtitelům vyvinout ovoce, které se dokáže přizpůsobit podmínkám sucha. To se týká nejen rajčat, ale i hroznů, jablek a dalšího ovoce,“ doplnila Catalá.
Vědci zkoumali geny v různých částech rajčat, jako jsou třeba listy, semena a další. Jednalo se jak o rostoucí, tak zralé ovoce, přičemž byly sledovány čtyři různé podmínky vodního stresu (žádný, mírný, střední a silný). Zjištění naznačují, že rajčata by mohla být „vycvičena“, aby byla odolnější vůči budoucím suchům. „Když jsme zaseli semena z rostlin vystavených stresu, zjistili jsme, že jejich sazenice se lépe zotavují z vodního stresu ve srovnání se sazenicemi z rajčat, která stresu vystavena nebyla,“ uvedl jeden z autorů studie Philippe Nicolas.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Darujte knihy, které potěší. Přinášíme tipy na vánoční čtení
Hrnek teplého čaje, kávy nebo čokolády, vlněné ponožky, ideálně hořící krb a kniha, tak zní ideální…