Na jídlo do IKEA vyráží pravidelně mnoho lidí. Jedná se o příjemné a chutné zpestření ubíjejících nákupů. Švédské firmě přitom není lhostejné, jaký má dopad na životní prostředí. Využívá proto nástroje, které jí pomáhají co nejvíce omezit množství potravinového odpadu, jenž vzniká v provozech jejích obchodních domů, uvedla Asociace společenské odpovědnosti.
Za poslední čtyři roky IKEA v České republice snížila plýtvání potravinami o více než polovinu, což představuje zhruba 240 tisíc ušetřených porcí jídla. Postupně tak společnost naplňuje stanovený cíl z roku 2017 snížit plýtvání potravinami ve svých provozech o 50 procent. „IKEA Česká republika na konci roku 2021 dosáhla snížení potravinového odpadu o 54 %. To představuje zhruba 240 tisíc ušetřených porcí jídla a 409 tun ušetřených emisí CO2e,“ uvedl Rodrick Demicoli, Food Operations Leader IKEA Česká republika.
Výsledky, kterých IKEA dosáhla, potvrzují nastolený trend, kdy lidé v Česku dbají na to, aby nedocházelo k plýtvání potravinami, jak zjistili výzkumníci z Centra pro výzkum veřejného mínění. Odborníci tehdy prostřednictvím průzkumu zjistili, že většina lidí se snaží potraviny využít maximálně. Toto chování může výrazně ulevit nejen naší peněžence, ale i životnímu prostředí.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Asociace společenské odpovědnosti a Centrum pro výzkum veřejného mínění
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Moje milá smrti pomáhá přijmout ztrátu blízkého a najít sílu žít
Spousta lidí se jí bojí, protože se s ní všichni bez výjimky alespoň jednou v životě setkáme. Co je…