Na jídlo do IKEA vyráží pravidelně mnoho lidí. Jedná se o příjemné a chutné zpestření ubíjejících nákupů. Švédské firmě přitom není lhostejné, jaký má dopad na životní prostředí. Využívá proto nástroje, které jí pomáhají co nejvíce omezit množství potravinového odpadu, jenž vzniká v provozech jejích obchodních domů, uvedla Asociace společenské odpovědnosti.
Za poslední čtyři roky IKEA v České republice snížila plýtvání potravinami o více než polovinu, což představuje zhruba 240 tisíc ušetřených porcí jídla. Postupně tak společnost naplňuje stanovený cíl z roku 2017 snížit plýtvání potravinami ve svých provozech o 50 procent. „IKEA Česká republika na konci roku 2021 dosáhla snížení potravinového odpadu o 54 %. To představuje zhruba 240 tisíc ušetřených porcí jídla a 409 tun ušetřených emisí CO2e,“ uvedl Rodrick Demicoli, Food Operations Leader IKEA Česká republika.
Výsledky, kterých IKEA dosáhla, potvrzují nastolený trend, kdy lidé v Česku dbají na to, aby nedocházelo k plýtvání potravinami, jak zjistili výzkumníci z Centra pro výzkum veřejného mínění. Odborníci tehdy prostřednictvím průzkumu zjistili, že většina lidí se snaží potraviny využít maximálně. Toto chování může výrazně ulevit nejen naší peněžence, ale i životnímu prostředí.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Asociace společenské odpovědnosti a Centrum pro výzkum veřejného mínění
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Vydejte se na cesty. Tereza Ramba promlouvá do duše všem Dobrodruhům
Láska je. Věta, která vystihuje životy nás všech. Protože láska je všechno, jak by řekla Tereza…