Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Už jen kvalitní hovězí maso. Nová metoda odhalí pančování

Ilustrační foto: Freepik

Koupili jste si mleté hovězí na chilli con carne, burger nebo masové kuličky, ale je v něm příliš tuku a voní po vepřovém? Brzy už se vám to nestane. Vědci z Ostravy, Španělska a Brazílie vyvinuli rychlou, levnou a spolehlivou metodu, která si posvítí na kvalitu hovězího.

Nejde jen o naše chuťové pohárky, ale také o náboženská a kulturní přesvědčení nebo zdravotní doporučení. To vše jsou důvody, proč se vepřovému masu vyhýbáme. To naopak končí v produktech z hovězího hlavně z finančních důvodů. „Cena hovězího masa je vysoká a lze očekávat, že dále poroste. To může svádět k přidávání levnějšího vepřového masa do různých produktů,“ upozorňuje Michal Otyepka z z IT4Inovations při VŠB-TUO a CATRIN Univerzity Palackého

Cena a časová náročnost pak stály v cestě vývoji technologií, které dokážou pančování masa odhalit. Vše vyřešila dvourozměrná grafenová kyselina, kterou vědci vyvinuli. Tato speciální látka vede elektrický proud, není toxická pro lidské buňky a je levná na výrobu. Vědci jo proto využili ji při elektrochemické metodě impedanční spektroskopie jako biosenzor. Díky tomu dokážou detekovat DNA vepřového masa i v nízkých koncentracích.

K otestování stačí vzorek masa o objemu jedné čajové lžičky. Ten se rozmixuje s vodou a kápne na elektrodu, která se zasune do přístroje, v němž běží elektrochemická reakce. Asi po půl hodině je známo, jestli jde o čisté hovězí maso, nebo o mix s vepřovým. Očekává se, že přístroj bude žádaný na komerčním trhu. Slibují si to hlavně vědci z Federální univerzity v brazilské Uberlândii, kteří se podíleli na jeho vývoji a jejich domovina je jedním z největších světových producentů masa.

Zdroj: VŠB Technická univerzita Ostrava, Český rozhlas Plus

Související články

Zaručeně zlepší den

Pečujme o své zdraví. Játra si dnes připomínáme při Světovém dni hepatitidy

Horská pevnost v Iráku skrývala 2 000 let staré město Natounia

Mohu to recyklovat? Odborníci radí, co dávat a co nedávat do recyklačního koše

Champs-Elysées dostane před olympijskými hrami v roce 2024 zelenou proměnu

Inspirativní rozhovor

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…