Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Už jen kvalitní hovězí maso. Nová metoda odhalí pančování

Ilustrační foto: Freepik

Koupili jste si mleté hovězí na chilli con carne, burger nebo masové kuličky, ale je v něm příliš tuku a voní po vepřovém? Brzy už se vám to nestane. Vědci z Ostravy, Španělska a Brazílie vyvinuli rychlou, levnou a spolehlivou metodu, která si posvítí na kvalitu hovězího.

Nejde jen o naše chuťové pohárky, ale také o náboženská a kulturní přesvědčení nebo zdravotní doporučení. To vše jsou důvody, proč se vepřovému masu vyhýbáme. To naopak končí v produktech z hovězího hlavně z finančních důvodů. „Cena hovězího masa je vysoká a lze očekávat, že dále poroste. To může svádět k přidávání levnějšího vepřového masa do různých produktů,“ upozorňuje Michal Otyepka z z IT4Inovations při VŠB-TUO a CATRIN Univerzity Palackého

Cena a časová náročnost pak stály v cestě vývoji technologií, které dokážou pančování masa odhalit. Vše vyřešila dvourozměrná grafenová kyselina, kterou vědci vyvinuli. Tato speciální látka vede elektrický proud, není toxická pro lidské buňky a je levná na výrobu. Vědci jo proto využili ji při elektrochemické metodě impedanční spektroskopie jako biosenzor. Díky tomu dokážou detekovat DNA vepřového masa i v nízkých koncentracích.

K otestování stačí vzorek masa o objemu jedné čajové lžičky. Ten se rozmixuje s vodou a kápne na elektrodu, která se zasune do přístroje, v němž běží elektrochemická reakce. Asi po půl hodině je známo, jestli jde o čisté hovězí maso, nebo o mix s vepřovým. Očekává se, že přístroj bude žádaný na komerčním trhu. Slibují si to hlavně vědci z Federální univerzity v brazilské Uberlândii, kteří se podíleli na jeho vývoji a jejich domovina je jedním z největších světových producentů masa.

Zdroj: VŠB Technická univerzita Ostrava, Český rozhlas Plus

Související články

Zaručeně zlepší den

Vesmír už nikdy nebude jako dřív. Vědci přišli s přelomovým objevem

Mini domečky fascinují malé i velké. Česká Kamenice jich má celý park

Víčka od pitíček jako stavebnice. Česká firma přišla s originálním nápadem

Kočky milují své majitele. Nový výzkum potvrdil důležitost páníčka v jejich životech

Inspirativní rozhovor

Alžběta Blašková: Žít v symbióze se zvířaty je nádherné

Alžběta Blašková: Žít v symbióze se zvířaty je nádherné

Přečtěte si rozhovor s Alžbětou Blaškovou, zakladatelkou Útulku Tibet, která si vysloužila ocenění Laskavec 2021.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Umění se správně ptát může do značné míry ovlivnit a proměnit naše životy. Špatné odpovědi totiž…