Koupili jste si mleté hovězí na chilli con carne, burger nebo masové kuličky, ale je v něm příliš tuku a voní po vepřovém? Brzy už se vám to nestane. Vědci z Ostravy, Španělska a Brazílie vyvinuli rychlou, levnou a spolehlivou metodu, která si posvítí na kvalitu hovězího.
Nejde jen o naše chuťové pohárky, ale také o náboženská a kulturní přesvědčení nebo zdravotní doporučení. To vše jsou důvody, proč se vepřovému masu vyhýbáme. To naopak končí v produktech z hovězího hlavně z finančních důvodů. „Cena hovězího masa je vysoká a lze očekávat, že dále poroste. To může svádět k přidávání levnějšího vepřového masa do různých produktů,“ upozorňuje Michal Otyepka z z IT4Inovations při VŠB-TUO a CATRIN Univerzity Palackého.
Cena a časová náročnost pak stály v cestě vývoji technologií, které dokážou pančování masa odhalit. Vše vyřešila dvourozměrná grafenová kyselina, kterou vědci vyvinuli. Tato speciální látka vede elektrický proud, není toxická pro lidské buňky a je levná na výrobu. Vědci jo proto využili ji při elektrochemické metodě impedanční spektroskopie jako biosenzor. Díky tomu dokážou detekovat DNA vepřového masa i v nízkých koncentracích.
K otestování stačí vzorek masa o objemu jedné čajové lžičky. Ten se rozmixuje s vodou a kápne na elektrodu, která se zasune do přístroje, v němž běží elektrochemická reakce. Asi po půl hodině je známo, jestli jde o čisté hovězí maso, nebo o mix s vepřovým. Očekává se, že přístroj bude žádaný na komerčním trhu. Slibují si to hlavně vědci z Federální univerzity v brazilské Uberlândii, kteří se podíleli na jeho vývoji a jejich domovina je jedním z největších světových producentů masa.
Zdroj: VŠB Technická univerzita Ostrava, Český rozhlas Plus
Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová
Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.
Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší
Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…