Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Už jen kvalitní hovězí maso. Nová metoda odhalí pančování

Ilustrační foto: Freepik

Koupili jste si mleté hovězí na chilli con carne, burger nebo masové kuličky, ale je v něm příliš tuku a voní po vepřovém? Brzy už se vám to nestane. Vědci z Ostravy, Španělska a Brazílie vyvinuli rychlou, levnou a spolehlivou metodu, která si posvítí na kvalitu hovězího.

Nejde jen o naše chuťové pohárky, ale také o náboženská a kulturní přesvědčení nebo zdravotní doporučení. To vše jsou důvody, proč se vepřovému masu vyhýbáme. To naopak končí v produktech z hovězího hlavně z finančních důvodů. „Cena hovězího masa je vysoká a lze očekávat, že dále poroste. To může svádět k přidávání levnějšího vepřového masa do různých produktů,“ upozorňuje Michal Otyepka z z IT4Inovations při VŠB-TUO a CATRIN Univerzity Palackého

Cena a časová náročnost pak stály v cestě vývoji technologií, které dokážou pančování masa odhalit. Vše vyřešila dvourozměrná grafenová kyselina, kterou vědci vyvinuli. Tato speciální látka vede elektrický proud, není toxická pro lidské buňky a je levná na výrobu. Vědci jo proto využili ji při elektrochemické metodě impedanční spektroskopie jako biosenzor. Díky tomu dokážou detekovat DNA vepřového masa i v nízkých koncentracích.

K otestování stačí vzorek masa o objemu jedné čajové lžičky. Ten se rozmixuje s vodou a kápne na elektrodu, která se zasune do přístroje, v němž běží elektrochemická reakce. Asi po půl hodině je známo, jestli jde o čisté hovězí maso, nebo o mix s vepřovým. Očekává se, že přístroj bude žádaný na komerčním trhu. Slibují si to hlavně vědci z Federální univerzity v brazilské Uberlândii, kteří se podíleli na jeho vývoji a jejich domovina je jedním z největších světových producentů masa.

Zdroj: VŠB Technická univerzita Ostrava, Český rozhlas Plus

Související články

Zaručeně zlepší den

Stavbou roku je pražská Masaryčka, bazén ve Znojmě i rožnovská knihovna

Czech Space Week 2024: Rozhovor s ředitelkou Space Hubu v agentuře CzechInvest Marií Němečkovou

Masticha: Přírodní řešení problémů s trávením a žaludkem

Velbloudí mléko bude brzy hojit lidské rány, dávají vědci naději nejen diabetikům

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Inspirace z knihovny: Nahlédněte do zákoutí dnešních vztahů. Příběhy Kláry Haunerové napsal sám život

Životy mileniálů nejsou jednoduché. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že jde především o zábavu…