Naději pro osoby náchylné k onemocnění Alzheimerovou demencí objevili vědci z Fatty Acids Research Institute v Jižní Dakotě. Zjistili, že riziko jejího vzniku snižuje až o 49 % příjem dostatečného množství omega-3 mastných kyselin.
Ty se nacházejí například v olejnatých rybách, jako je losos či makrela. Jejich zařazením do jídelníčku si tak lidé mohou prodloužit život o několik let. Efekt se navíc potvrdil také u osob, které již nemocí trpí. Dochází u nich ke zpomalení postupu demence.
Nejvýraznější spojitost mezi hladinou mastných kyselin v krvi a nástupem demence se ukázala u osob nesoucích gen ApoE4, který u nich zvyšuje riziko vyvinutí Alzheimerovy choroby. Tito lidé mají díky upravené dietě šanci na zpomalení nástupu nemoci až o pět let.
„Zajímavé je, že před 15 lety proběhla studie na rodičích našich participantů, která ukázala 47 % pokles rizika rozvoje demence. Nalezení podobných výsledků u další generace znamená zásadní potvrzení vztahu mezi omega-3 mastnými kyselinami a demencí,“ uvedl autor studie zveřejněné v časopise Nutrients William Harris.
Zdroj: Fatty Acid Research Institute, Nutrients, Goodnewsnetwork
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Zahrajte si na astronomy a najděte souhvězdí
Lidstvo odjakživa fascinují záhady a neprobádané věci. Nejspíš i proto naše čtenáře nejvíc baví…