Některé opalovací krémy mohou sice zabránit spálení, ale pokožce neprospívají. Lidé by proto měli dbát na správnou volbu přípravku chránícího před slunečními paprsky. Podle vědců mohou zdraví své kůže podpořit i jiným způsobem – například konzumací hroznů, uvedl server Earth.
Nový výzkum odhalil, že každodenní pojídání hroznů může pomoci chránit pokožku před poškozením ultrafialovým (UV) zářením. Ochranné účinky tohoto ovoce jsou spojeny s polyfenoly, což jsou organické sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v hroznech, čaji, hořké čokoládě, bobulích a dalších potravinách rostlinného původu. Polyfenoly jsou plné antioxidantů, zlepšují trávení a pomáhají chránit zdraví mozku. Zjistilo se, že také snižují riziko srdečních onemocnění, cukrovky a některých druhů rakoviny. „Každý rok onemocní rakovinou kůže více než tři miliony Američanů, převážně v důsledku vystavení slunečnímu záření,“ uvedli vědci. „Účelem této studie bylo určit potenciál konzumace hroznů a modulovat podráždění kůže vyvolané UV zářením.“
Respondenti studie obdrželi balíčky lyofilizovaného hroznového prášku. Měli konzumovat dva kusy denně. „Hroznový prášek, který slouží jako náhrada za čerstvé hrozny, se skládá z čerstvých červených, zelených a černých hroznů, které jsou mleté a lyofilizované, aby si zachovaly své bioaktivní sloučeniny,“ vysvětlili výzkumníci. Po dvou týdnech měla jedna třetina účastníků studie větší odolnost vůči spálení sluncem. U těchto jedinců bylo také zjištěno, že mají jedinečné složení mikrobiomu. Tento objev naznačuje, že existuje souvislost mezi střevem a kůží.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Antioxidants
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem
Putovat světem a životem doslova hlemýždím tempem nemusí být nutně na škodu. Zvolnit v dnešní…