Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Připravil vás koronavirus o čich? Trénujte mozek, radí lékaři

Zdroj ilustrační fotografie: Pexels

Co dělat, když náhle ztratíme čich? S tímto příznakem koronaviru se v posledním roce potýká mnoho lidí. Lékaři doporučují takzvaný čichový trénink, který pacientům navrátí ztracený smysl rychleji. Informoval o tom zpravodajský server Worldcrunch.

K léčení ztráty čichu neboli anosmie zatím neexistuje žádná specifická léčba ani léky. Je však možné vytrénovat mozek pacientů tak, aby urychlil zotavení ze ztráty smyslu. Už před pandemií covidu-19 někteří vědci uváděli, že nemocní trpící anosmií mohou trénovat schopnost cítit vůně a pachy každodenního života.

Jak na čichový trénink? „Pokud je někdo zvyklý pít ráno kávu, pak může trénovat to, že ji ucítí tím, že se na ni bude dívat, soustředit se na ni a zhluboka se nadechne,“ uvedl lékař Jérôme Lechien pro list Les Echos. Aby celý proces pacienti urychlili, měli by také konzumovat hodně ovoce a zeleniny. Oboje obsahuje antioxidanty a vitamin B pomáhající k zotavení nervové soustavy.

Zdroj: Worldcrunch

Související články

Zaručeně zlepší den

Pakt proti dezinformacím generovaným AI má omezit narušování demokratických voleb

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat

Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…