Čínští vědci sledovali přes sedm let zdravotní stav více než 100 tisíc lidí a zkoumali, jak souvisí pravidelné pití zeleného čaje s jejich zdravotním stavem. Výzkum prokázal, že konzumace čaje prodlužuje život a může výrazně snížit riziko úmrtí na mrtvici nebo srdeční choroby.
Odborníci z Číny se ve výzkumu zaměřili na porovnání zdravotního stavu pravidelných pijáků čaje a lidí, kteří čaj pijí méně než třikrát týdně. Ve své studii dokazují, že průměrný padesátiletý člověk, který čaj pije velmi často, má předpokládanou dobu dožití o 1,26 roku delší než občasný piják čaje. Nižší je také riziko smrti na srdeční příhodu nebo mrtvici, a to o 22 procent.
Proč má zelený čaj blahodárný efekt na zdraví, nedokáží výzkumníci jednoznačně vysvětlit. Zmiňují ale skupinu chemických sloučenin – polyfenolů, které mohou být účinné v prevenci srdečních chorob. Přínos při pití zeleného čaje je dle odborníků jednoznačný, u černého čaje se ale pozitivní vliv na zdraví prokázat nepodařilo, napsal The Independent.
Zdroj: ceskenoviny.cz
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…




Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň
Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…