Cílem soutěže SME EnterPRIZE je ocenit malé a střední firmy, které při svém podnikání dodržují a prosazují zásady udržitelnosti, a mají tak pozitivní dopad na oblast životního prostředí. Letošního prvního ročníku soutěže, kterou pořádá Generali Česká pojišťovna, se zúčastnilo přes třicet českých firem, z nichž porota vybrala tři nejlepší. Vítězové získají peníze na rozvoj podnikání, mediální podporu pro zviditelnění svých aktivit a společně s dalšími účastníky soutěže také přístup na tematické workshopy. První dva podniky postoupily do celoevropského finále soutěže.
Celkovým vítězem klání se stala firma CleverFarm, která vyvíjí chytrá řešení pro zemědělce. Její nástroje, mezi něž patří například senzory na bázi internetu věcí, dokážou zemědělcům šetřit vodu a hnojiva, což je ekonomicky efektivní a zároveň i přínosné pro půdu a planetu. „Vítězství je pro nás a celý náš tým velkým úspěchem a potvrzením toho, že cesta, na kterou jsme se vydali, je správná. Bude ještě dlouhá a v podstatě nikdy neskončí, ale baví nás po ní jít,“ okomentoval úspěch ředitel firmy Vojtěch Malina.
Na druhém místě skončil podnik Stabilplastik vyrábějící přepravní palety ze zbytkových směsných plastových odpadů. Oproti dřevěným paletám mají ty ze stoprocentního plastového recyklátu několik výhod – jsou vyrobeny pouze z druhotných surovin, déle vydrží a zároveň do nich lze instalovat chytrá zařízení, která pomáhají se sledováním zásilky a optimalizací její cesty.
Jako třetí se pak v soutěži umístila Ekofarma Javorník z podhorské Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Již od roku 1996 zde hospodaří v systému ekologického zemědělství s šetrným přístupem k půdě a nadstandardními podmínkami pro ustájení a zacházení se zvířaty.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny. Papírová spižírna přehledně poradí, jak neplýtvat
Víte, jak správně skladovat konkrétní potraviny? Jak zužitkovat suroviny do posledního kousku? Nebo…