Zajímavé zjištění bylo prezentováno na symposiu Pivo a zdraví, které se konalo letos na podzim v Bruselu. Podle jedné ze studií totiž střídmé pití piva jako nápoje konzumovaného při jídle působí preventivně proti některým infekčním onemocněním.
Podle autorů studie se za střídmé pití piva považují dvě sklenky denně pro muže a jedna pro ženy. Nezbytná je však konzumace tohoto hořkého nápoje v době jídla. Lidé, kteří mají takovouto životosprávu, mají podle studie nižší výskyt infekcí dýchací soustavy.
Výzkum pozitivních efektů, které může mít pivo na lidské zdraví, je tedy nejen v zájmu pivovarů. Podle nejnovějších studií má skutečně imunologické účinky. Vědci například také již prokázali, že pokud pijeme pivo opravdu s mírou, nehrozí nám typický příznak milovníků piva – nezaměnitelný pivní břich.
Pro příznivce tohoto nápoje je jistě dobrou zprávou skutečnost, že výzkumy pozitivních efektů piva na zdraví budou pokračovat.
Irena Poláková
Amputací nohy život nekončí, říká plavkyně Věra Závorková
Ve 13 letech jí lékaři diagnostikovali nádor v koleni, následná léčba včetně chemoterapie ovšem nepomohla, a tak musela podstoupit amputaci. I přes to se Věrka nevzdává a vyhrává jednu medaili za druhou. Jejím snem je paralympiáda.
Inspirace z knihovny: Žena po 40 může být sebevědomá a v kondici. Kniha lékařů poradí, jak na to
Čtyřicítka děsí mnoho žen. Jedná se o pomyslný milník, jehož dosažení však nemusí znamenat nic…