Popíjení piva má mnoho příznivých účinků. Podle výzkumů mají konzumenti piva nižší krevní tlak než ti, kteří pijí jiné druhy alkoholu. Tato informace je už dlouho známá. Nově však vědci zjistili novinku, a sice že konzumace ležáku je prospěšná pro mužský střevní mikrobiom. Informoval o tom server Earth.
Nová studie publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry zjistila, že pivo může mít zdravotní přínosy, pokud je konzumováno střídmě. Podle odborníků z Nova University Lisabon v Portugalsku mají muži, kteří pijí denně jeden alkoholický nebo nealkoholický ležák, pestřejší složení střevního mikrobiomu. To může snížit riziko několika onemocnění, včetně srdečních chorob a cukrovky.
Čím to je? Pivo obsahuje sloučeniny jako polyfenoly a mikroorganismy z jeho fermentace, které by mohly zvýšit rozmanitost mikrobů v lidských střevech. Výzkumu se účastnilo 19 zdravých mužů a probíhal po dobu jednoho měsíce. Potvrdilo se přitom zlepšení zdraví střev díky nárůstu diverzity jejich střevního mikrobiomu. Podle výsledků výzkumu by tedy pití jedné láhve piva denně (bez ohledu na jeho obsah alkoholu) mělo být prospěšné pro zdraví mužů.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Journal of Agriccultural and Food Chemistry
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Mistrem života je každý z nás. Zjistěte, jak aktivovat svůj potenciál
Život před každého z nás bez výjimky staví různé zkoušky. K někomu přichází v podobě nemocí, k…