Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Obohaťte svůj jídelníček potravinou budoucnosti. Cizrna zasytí a příznivě ovlivňuje zdraví

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Depositphotos

Vlivem klimatické změny a rostoucího sucha, které mění podmínky pěstování plodin v České republice, se do hledáčku českých zemědělců dostaly luštěniny. Zaujala je především cizrna, která se dá úspěšně pěstovat i u nás. Na její adaptaci do Česka se nyní zaměřují vědci Mendelovy univerzity v Brně.

Cizrna beraní alias římský hrách je plodina známá především z Asie. Společně s jinými luštěninami je označována za takzvané maso chudých. „Už dávno nepatří jen do jídelníčku příznivců rostlinné stravy, ale díky svému složení, chuti a současně zájmu o pestrost ve stravě i do běžného jídelníčku Středoevropana,“ uvedla Veronika Sedláková z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Vědci Mendelovy univerzity v Brně šlechtí cizrnu. Foto: Mendelova univerzita v Brně

Tento druh luštěniny je obvykle pěstován v teplejším klimatu, lze ji však pěstovat i v podmínkách mírného pásu, tedy ve střední Evropě. Vzhledem k rostoucím teplotám, změně klimatu a dlouhodobějšímu poklesu půdní vláhy na území Česka se jeví jako vhodná alternativa dnes pěstovaných plodin. Vědci z Mendelovy univerzity se nyní snaží vyšlechtit novou, odolnější odrůdu, která umožní optimální zisky. „Nově vyšlechtěné odrůdy cizrny by měly být určené pro pěstování v našem regionu a pro naše klimatické podmínky, což by zajistilo stabilní výnos a zamezilo jeho ztrátám, ke kterým dochází především v době vzcházení a kvetení,“ uvedla Sedláková. Podle ní lze pozitivní vliv pěstování cizrny pozorovat i na kvalitě půdy. 

Semena cizrny patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Jsou nejen bohatým zdrojem bílkovin se značným množstvím esenciálních aminokyselin a sacharidů, ale také zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík), vitamínů (A, B, C, E), Navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které mohou snižovat riziko chronických onemocnění. Zároveň zabraňuje přejídání, jelikož se jedná o velmi sytou potravinu. Z toho důvodu je vhodné ji přidávat třeba do salátů.

Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Související články

Podpořte Pozitivní zprávy

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt

GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…

Zaručeně zlepší den

Kreativní aktivity pro děti ve věku 6-10 let na deštivé víkendy

Největší leknín světa vykvétá už přes 100 let v Česku

Rostliny umí „mluvit“. Zvířata je slyší a reagují na jejich stres

Retro se vrací do módy. V USA roste obliba telefonních budek

Inspirativní rozhovor

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

„Inspiruje mě to, co jsem přečetl, viděl, slyšel i prožil,” říká spisovatel Miroslav Hlaučo, autor románu Letnice

Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…