Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Obohaťte svůj jídelníček potravinou budoucnosti. Cizrna zasytí a příznivě ovlivňuje zdraví

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Depositphotos

Vlivem klimatické změny a rostoucího sucha, které mění podmínky pěstování plodin v České republice, se do hledáčku českých zemědělců dostaly luštěniny. Zaujala je především cizrna, která se dá úspěšně pěstovat i u nás. Na její adaptaci do Česka se nyní zaměřují vědci Mendelovy univerzity v Brně.

Cizrna beraní alias římský hrách je plodina známá především z Asie. Společně s jinými luštěninami je označována za takzvané maso chudých. „Už dávno nepatří jen do jídelníčku příznivců rostlinné stravy, ale díky svému složení, chuti a současně zájmu o pestrost ve stravě i do běžného jídelníčku Středoevropana,“ uvedla Veronika Sedláková z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Vědci Mendelovy univerzity v Brně šlechtí cizrnu. Foto: Mendelova univerzita v Brně

Tento druh luštěniny je obvykle pěstován v teplejším klimatu, lze ji však pěstovat i v podmínkách mírného pásu, tedy ve střední Evropě. Vzhledem k rostoucím teplotám, změně klimatu a dlouhodobějšímu poklesu půdní vláhy na území Česka se jeví jako vhodná alternativa dnes pěstovaných plodin. Vědci z Mendelovy univerzity se nyní snaží vyšlechtit novou, odolnější odrůdu, která umožní optimální zisky. „Nově vyšlechtěné odrůdy cizrny by měly být určené pro pěstování v našem regionu a pro naše klimatické podmínky, což by zajistilo stabilní výnos a zamezilo jeho ztrátám, ke kterým dochází především v době vzcházení a kvetení,“ uvedla Sedláková. Podle ní lze pozitivní vliv pěstování cizrny pozorovat i na kvalitě půdy. 

Semena cizrny patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Jsou nejen bohatým zdrojem bílkovin se značným množstvím esenciálních aminokyselin a sacharidů, ale také zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík), vitamínů (A, B, C, E), Navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které mohou snižovat riziko chronických onemocnění. Zároveň zabraňuje přejídání, jelikož se jedná o velmi sytou potravinu. Z toho důvodu je vhodné ji přidávat třeba do salátů.

Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Související články

Zaručeně zlepší den

FOTO: Letící hejno hus i surfař ve vlnách. Toto jsou nejlepší fotky pořízené z dronu

Zaručeně rozzáří den. Podívejte se na nejvtipnější přírodní scenérie letošního roku

Důkaz, na který vědci dlouho čekali. Dvě žraločí samice přivedly na svět mládě

FOTO: Letící rorýs i tetřev při východu slunce. Toto jsou nejlepší ptačí snímky roku

Inspirativní rozhovor

Českou republiku ukazujeme z té lepší stránky, říká redaktor Mojí země Pavel Radosta

Českou republiku ukazujeme z té lepší stránky, říká redaktor Mojí země Pavel Radosta

Přečtěte si rozhovor s fotografem, redaktorem a milovníkem krás naší země.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Jaké to je, když přijde déšť na návštěvu? A co když uletí balónky? Novinka z pera básnířky Zuzany…