Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Obohaťte svůj jídelníček potravinou budoucnosti. Cizrna zasytí a příznivě ovlivňuje zdraví

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Depositphotos

Vlivem klimatické změny a rostoucího sucha, které mění podmínky pěstování plodin v České republice, se do hledáčku českých zemědělců dostaly luštěniny. Zaujala je především cizrna, která se dá úspěšně pěstovat i u nás. Na její adaptaci do Česka se nyní zaměřují vědci Mendelovy univerzity v Brně.

Cizrna beraní alias římský hrách je plodina známá především z Asie. Společně s jinými luštěninami je označována za takzvané maso chudých. „Už dávno nepatří jen do jídelníčku příznivců rostlinné stravy, ale díky svému složení, chuti a současně zájmu o pestrost ve stravě i do běžného jídelníčku Středoevropana,“ uvedla Veronika Sedláková z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Vědci Mendelovy univerzity v Brně šlechtí cizrnu. Foto: Mendelova univerzita v Brně

Tento druh luštěniny je obvykle pěstován v teplejším klimatu, lze ji však pěstovat i v podmínkách mírného pásu, tedy ve střední Evropě. Vzhledem k rostoucím teplotám, změně klimatu a dlouhodobějšímu poklesu půdní vláhy na území Česka se jeví jako vhodná alternativa dnes pěstovaných plodin. Vědci z Mendelovy univerzity se nyní snaží vyšlechtit novou, odolnější odrůdu, která umožní optimální zisky. „Nově vyšlechtěné odrůdy cizrny by měly být určené pro pěstování v našem regionu a pro naše klimatické podmínky, což by zajistilo stabilní výnos a zamezilo jeho ztrátám, ke kterým dochází především v době vzcházení a kvetení,“ uvedla Sedláková. Podle ní lze pozitivní vliv pěstování cizrny pozorovat i na kvalitě půdy. 

Semena cizrny patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu. Jsou nejen bohatým zdrojem bílkovin se značným množstvím esenciálních aminokyselin a sacharidů, ale také zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík), vitamínů (A, B, C, E), Navíc obsahují zdraví prospěšné látky, které mohou snižovat riziko chronických onemocnění. Zároveň zabraňuje přejídání, jelikož se jedná o velmi sytou potravinu. Z toho důvodu je vhodné ji přidávat třeba do salátů.

Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Související články

Zaručeně zlepší den

Jaká trasa je nejekologičtější? Mapy z dílny Google vám to prozradí

Vědci možná objevili jednu z nejmladších planet vůbec

Brno kráčí vstříc levným energiím. Město chystá instalaci tisíce solárních panelů

Studium v zahraničí je pro studenty neocenitelné, říká Tomáš, pořadatel EduFestivalu pro studenty i rodiče

Inspirativní rozhovor

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Dostala jsem druhou šanci žít. To je síla, která mě žene dál, říká dobrovolnice Monika Benešová

Přečtěte si rozhovor s Monikou Benešovou, která si díky odhodlání pomáhat druhým vysloužila ocenění Laskavec. Povídali jsme si o její cestě na Pacifické hřebenovce, o knize, kterou napsala i o tom, kde všude pomáhá jako dobrovolnice.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Veršovaný herbář plný legrace. Květolelo vypráví příběhy z folklóru českých bylin

Inspirace z knihovny: Veršovaný herbář plný legrace. Květolelo vypráví příběhy z folklóru českých bylin

Je červen – období, kdy většinu volného času trávíme v parcích, v lese, u vody nebo na procházkách…