Sliezský dom je nejvýše položený eko friendly horský hotel na Slovensku (1 670 m n.m.). Velké množství služeb, které mohou hoteloví hosté a turisté využít, přitom zpravidla znamená i velké množství odpadu. To si však manažer hotelu Peter Andráš včas uvědomil a rozhodl se s tím něco dělat.
Podnětem ke změně pro něj bylo čepování piva do jednorázových plastů „Když jsem viděl čepovat pivo do jednorázových plastových kelímků, hned jsem si to spočítal. 300 až 1 000 piv denně krát 90 dní letní sezóny. To je velké množství plastů, které vůbec nemusíme produkovat,“ říká Andráš.
Jednorázové plasty na čepované nápoje proto v horském hotelu nahradili vratnými plastovými kelímky, takzvanými NickNacky. Po novu tak pivo na terasách Sliezského domu dostanete v zálohovaných pohárech za 2 eura. „Buď si kelímek s naším logem odnesete jako suvenýr, nebo nám ho vrátíte,“ vysvětluje.
Pivo se navíc čepuje přímo z tanků, což značně snížilo počet zásobovacích aut, která musela na Sliezský dom několikrát týdně jezdit. Nyní stačí, aby jednou za měsíc přijela cisterna a pivo do tanků stočila. Utrum zde mají i jednorázová brčka a jídlo se vydává do kompostovatelných obalů.
V pokojích horského hotelu definitivně odzvonilo jednotlivě baleným mýdlům, šampónům a vatovým tyčinkám do uší. Tyto nezbytnosti nyní personál postupně doplňuje z velkých balení, a není tak potřeba tolik jednorázových plastových obalů. Sám host pak navíc rozhoduje o tom, kdy potřebuje vyprat a vyměnit ručníky, čímž se šetří energie a voda.
Nová opatření se dotkla i županů, které se dříve balily do igelitu a nechávaly hostům na postelích. I když host župan nepoužil, musel se obalu dotknout, a proto bylo nezbytné župan z obalu zase vyndat, vyprat a zabalit do obalu nového. Nyní se župany nechávají ve skříni a pokud je host nevyužije, zůstanou tam k dispozici pro dalšího návštěvníka.
Staré kotle postupně nahrazuje vytápění dřevěnými peletami. Ty představují ekologičtější a komfortnější variantu. Jedná se totiž o palivo s výbornou výhřevností a příznivou cenou, která je v dlouhodobém horizontu ustálená. Navíc se pelety do skladu foukají cisternou. Najednou se tak zaplní celý skladovací prostor a ušetří se na cestách autem k hotelu.
Podle Petera Andráše se jedná o řadu drobných změn, které ve výsledku vedou ke značné úspoře nejen odpadů a emisí, ale i financí. Do budoucna jsou v plánu také solární panely, které by měly vést k větší soběstačnosti při výrobě elektřiny.
Ve Sliezskom domě svými skutky navíc přispívají k plnění Cílů udržitelného rozvoje pod taktovkou OSN. Konkrétně si vybrali cíl 12.5 – do roku 2030 výrazně snížit produkci odpadů s pomocí prevence, redukce, recyklace a opětovného používání.
Horský hotel Sliezsky dom se proto probojoval do mapy #ObjavUdržatelnéSlovensko. Tam postupně přibývají zajímavá místa a podniky, které přispívají k dosažení udržitelnosti.
Článek vznikl v rámci projektu #ObjavUdržateľnéSlovensko.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Utopia Avenue přináší příběh fiktivní kapely z 60. let
Jaké bylo mít hudební skupinu v 60. letech minulého století? Celosvětově uznávaný spisovatel David…