Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Naděje pro korálové ostrovy. Stoupající hladina nemusí znamenat jejich konec

Zdroj ilustrační fotografie: Pexels

Klimatická změna znamená problém pro řadu přírodních procesů a prostředí. O to lepší je zpráva z britského Plymouthu a novozélandského Aucklandu. Studie z tamějších univerzit ukázala, že korálové ostrovy mají vyvinutou přirozenou obranu pro stoupání mořské hladiny.

Štěrkové a písečné atoly byly dlouho považovány za velmi zranitelné vůči stoupajícím hladinám moří zapříčiněné globálním oteplováním. Objevovaly se názory, že v důsledku toho voda ostrovy zaplaví a postupně vymaže z mapy světa. Vědci z University of Plymouth a University of Auckland se rozhodli prokázat, že korálové ostrovy jsou ve skutečnosti odolnější. „Věříme, že písek a štěrk přirozeně vytvoří či zformují jakousi přirozenou bariéru proti oceánu,“ konstatoval Paul Kench při zahájení výzkumu v roce 2017. A jeho hypotéza se potvrdila.

Výzkum využil různé modely, na něž aplikoval reálně probíhající procesy. Ukázalo se, že ostrovy jsou geologicky dynamické prvky, které jsou schopny se změnám přizpůsobit. Konkrétně přenášejí sediment z pláží a pobřeží na povrch ostrova. Se stoupající hladinou moře nebo oceánu tak může stoupat i okraj ostrova. Zjištění znamená optimističtější prognózu pro ostrovní národy, které dosud žily v nejistotě, zda se v dohledné budoucnosti nebudou muset z ostrovů stěhovat. Jejich zapojení do ochrany ostrovů bude ale i nadále žádoucí.

Související články

Zaručeně zlepší den

Chtěli byste žít ve městě bez aut? Nový výzkum přináší 12 praktických způsobů, jak auta v městech omezit

V pražské Kotvě se otevírá největší Retro muzeum v České republice. Zaměřuje se na 70. a 80. léta 20. století.

Lidé v Thajsku staví malé útulky pro toulavé psy

Jak zní černá díra? Poslechněte si její zvuk

Inspirativní rozhovor

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Příchutě, které vyvolávají pozitivní emoce a nutí k experimentům. To je brněnská zmrzlinárna Ještě Jednu

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Gavorem, zakladatelem řemeslné zmrzlinárny Ještě Jednu. Určitě během čtení dostanete chuť na zmrzlinu! Co třeba tu s příchutí krupicové kaše či arašídového preclíku?

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Mistrem života je každý z nás. Zjistěte, jak aktivovat svůj potenciál

Inspirace z knihovny: Mistrem života je každý z nás. Zjistěte, jak aktivovat svůj potenciál

Život před každého z nás bez výjimky staví různé zkoušky. K někomu přichází v podobě nemocí, k…