Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Mlýn z 15. století se proměnil na luxusní bydlení. Svojí atmosférou okouzlil nejen umělce.

Manžele Paulišinovi můžeme považovat za pohádkový pár – žijí spolu již dvacet tři let ve spokojeném manželství, vedou úspěšnou firmu a k tomu si nedávno splnili jeden velký sen. Zrekonstruovali totiž chátrající mlýn z 15. století u proslulého hradu Okoř a rovnou se do něho nastěhovali.

Mlýn Paulišinovým učaroval už v době jejich mládí, kdy na Okoř jezdili na výlety. Koupili ho ale až v roce 2011 poté, co měli k dispozici potřebné finanční prostředky. Do vlastnictví objekt získali v dezolátním stavu, přičemž z původního mlýna zůstaly pouze obvodové zdi, stropy se v důsledku zatékání propadly. Budova byla sice v 90. letech po dlouhých desetiletích chátrání opravována kanadskými majiteli, ti ale „šili horkou jehlou“ a brzy mlýn prodali. Nový majitel pak nechal mlýn sedmnáct let ležet ladem.

Paulišinovi se ihned po koupi pustili do celkové rekonstukce, problémy neměli ani s památkáři, s nimiž se na všem rychle domluvili: „Náletová zeleň a stromy poškodily kamenné zídky zahradních kaskád, které tu zřídili už v 19. století, val, kde jsou, patrně sloužil jako hráz vodního příkopu. Vše se muselo opravit,“ popsala Simona Paulišinová, která se dnes s chutí stará o zeleninovou zahrádku v horní části. Kromě zahrádky tady najdete také velký altán nebo prostor pro grilování.

Díky snaze a nemalému úsilí Paulišinových má dnes mlýn a jeho okolí podobu téměř totožnou s tou, kterou měl ve druhé polovině 19. století. V té době totiž došlo k zásadní přestavbě, rozšíření a modernizaci mlýnu.

Tím ale plány Paulišinových nekončí – na pozemku se nachází ještě jedna neopravená stavba, dříve sloužící jako stáje. Do dvou let by se z ní měl stát malý hotel se sedmi pokoji. Mlýn byl navíc původně rekonstruován s tím, že poskytne zázemí pro bydlení dvěma rodinám. Poté, co druhá rodina z tohoto záměru ustoupila, zůstalo přízemí a první patro mlýna prázdné. Simoně Paulišinové se tak naskytl další prostor pro využití. Patrně se z těchto prostor stane zázemí pro budoucí výše zmíněný hotel.

Paulišinovi obývají druhé nadzemní podlaží, přičemž jeho dominantou o rozloze 400 m2 je obývací prostor v místě bývalé mlýnice. Soukromé prostory (ložnice manželů, pokoj syna, koupelna, šatna) jsou umístěny na galerii, kuchyně je pak samostatná a umožňuje vyjít přímo na velkou terasu před domem.

Z původního vybavení objektu se nedochovalo nic, a tak se paní Paulišinová pustila do zařízení interiéru sama. Vše přitom pojala stylově v duchu značkových kousků – v kuchyni najdete rustikální nábytek (kuchyň Milán od společnosti Hanák), porcelán Villeroy&Boch, hrnce Silit nebo doplňky značky Philippi, v obývacím prostoru pak například holandský nábytek značky Snel či křišťálový lustr Preciosa.

Velký prostor dává navíc vyniknout sochám a obrazům. Jak prozradila Simona Paulišinová: „Mlýn má stejně jako celé údolí bohatou historii, v 19. století tu pobývala a tvořila řada slavných malířů, včetně Slavíčka, který se tu, jak se traduje, dokonce i oženil. Mařákovci na Okoř jezdili velmi rádi, vznikla tady celá řada vynikajících obrazů.“

Unikátní atmosféru mlýnu využívá Simona Paulišinová k pořádání „salonů 19. století“, kterých se účastní zájemci o výtvarné umění, literaturu a hudbu. Výtěžek ze vstupného na koncerty nebo přednášky je věnovaný na charitativní účely. Podle paní Paulišinové mají totiž peníze sloužit smysluplně a dávat lidi dohromady, ne je rozdělovat.

Zdroj i foto: http://bydleni.idnes.cz/rekonstrukce-mlyna-04f-/rekonstrukce.aspx?c=A140901_004705_rekonstrukce_rez

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.