Každoročně získává několik potravin značku Regionální potravina, letos už se akce koná po patnácté. Oceněné výrobky patří k těm nejkvalitnějším regionálním potravinám, musí totiž splňovat přísné požadavky. Potraviny jsou rozděleny do několika kategorií a nominují se v jednotlivých krajích. Kromě masných či mléčných výrobků dostávají oceněné také alkoholické i nealkoholické nápoje nebo cukrářské výrobky. Které z oceněných potravin už jste ochutnali?
V Karlovarském kraji v kategorii tepelně zpracovaných masných výrobků zvítězilo bublavské božské uzené hovězí z Farmy Bublava. Tyto tenké plátky nabízí řeznictví na podnikové prodejně v pražské Libni. Biofarma Belina dostala ocenění za svůj čerstvý bylinkový sýr a v kategorii cukrářských výrobků zvítězil věneček se žloutkovým krémem. V kategorii nápojů zvítězil pivovar Krušnohor se svým světlým ležákem.
V Moravskoslezském kraji se v kategorii nápojů neocitlo pivo, ale jahodovo-mátový sirup. Specialitou je také medová zmrzlina s černým pepřem, trhaná hovězí kližka s medem, mátou a skořicí nebo hukvaldské mrkvánky s hruškovou náplní.
Za Plzeňský kraj se na první místo v kategorii pekařských výrobků vybojovaly zelňáky. Ocenění získal také klatovský uzený kapr, vepřový bok na černém pivě a jalovci nebo kefír s borůvkovou příchutí. Za povšimnutí stojí jablečný dezert s kozí ricottou.
Olomouc svou tvarůžkovou tradici nezapře. Důkazem je také klobása s tvarůžky, která zvítězila v kategorii tepelně opracovaných masných výrobků. Značku Regionální potraviny získal také květový lipový med ze včelí farmy Skalička nebo „Dětkovské“ mošt z hospodářského družstva Určice.
Litoměřický pršut firmy Chovaneček zvítězil v kategorii trvanlivých masných výrobků za Ústecký kraj. Ocenění získala také pečená paštika ve slanině, hruškový sirup či medový dort bez mouky.
Tvarohové buchty vyhrály v kategorii pekařských výrobků ve Zlínském kraji. Sušené švestky Karpatky zvítězily v kategorii ovoce a zeleniny a své ocenění získala také pomazánka ze sádla se škvarky, medovina z dubového sudu od Včelařství Třasoňovi nebo ochucený balkánský sýr.
Prase na citronech. Tak se jmenuje oceněný masný výrobek v Libereckém kraji. Zkratkovitý název ukrývá kousky libového sušeného vepřového masa z regionálního malochovu, ochucené citronovou šťávou, hořčicí a tymiánem. V kategorii nápojů zvítězila hruškovice a ocenění získal také česnek z Podkrkonoší.
Všechny oceněné výrobky i s fotografiemi jsou na serveru Regionální potravina. Kromě minulých ročníků naleznete na webu také příběhy jednotlivých výrobců a podnikatelů a nespočet receptů, ve kterých jsou regionální potraviny mezi potřebnými ingrediencemi.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Život se s námi dost často nemazlí a klade nám do cesty nejrůznější zkoušky. Je jen na nás, jak je…