Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Maso jako svátek. Jeho konzumaci omezuje čím dál více Čechů

Ilustrační foto: Depositphotos

Víte, co je to flexitariánství? Nejde o žádný výstřelek moderní doby, ale o trend, který je (nejen) v české společnosti čím dál patrnější. Flexitariáni konzumují maso a ryby pouze příležitostně a cíleně snižují vlastní spotřebu živočišných produktů.

Přestože Češi zůstávají národem masožravců, podíl pouze občasných konzumentů masa u nás podle aktuálního výzkumu FMCG Gurus tvoří až čtvrtinu populace. Podle studie GfK Health&Wellbeing Report Europe se pak třetina evropských domácností snaží spotřebu masa vědomě snížit. Důvody přitom bývají různé. Nejčastějším argumentem je zdravotní přínos rostlinné stravy, roli ale hraje i respekt k životnímu prostředí, právům zvířat nebo otevřenost novým chutím.

bezmasý hamburger
Trendu bezmasého stravování se přizpůsobují i fastfoodové řetězce. Ilustrační foto: Freepik

Můžeme si všimnout vzrůstající motivace ekologické, tedy toho, že čím dál více lidí vynechává maso a další živočišné produkty ze svého jídelníčku kvůli zdraví naší planety. Jde o jednoduchý a snadno představitelný krok, který může udělat opravdu každý,“ uvádí předseda České veganské společnosti Martin Ranninger. Pro srovnání: pouhá výměna jednoho hovězího burgeru za sójový ušetří tolik vody, jako by se člověk čtyři měsíce nesprchoval. „Ať už zvolíte rostlinné pondělky, vyzkoušíte veganské obědy, nebo rostlinnou stravu o víkendech, vliv na vaší osobní ekologickou stopu bude značný,“ motivuje Ranninger.

Související články

Zaručeně zlepší den

Vyzkoušejte léčivou sílu aromaterapie. Pomůže s nachlazením a zažene chmury

Skafandry pro příští misi na Měsíc navrhne Prada

Napoleon opět ožívá. A nejen v kinech – jeho klobouk získal nový majitel

Čtyřdenní pracovní týden v praxi. Německo otestuje nový koncept práce

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Inspirace z knihovny: Jak na zdravá střeva? Kniha, která poradí a zároveň inspiruje recepty

Termín mikrobiom je čím dál častěji skloňovaný lékaři, vědci a lidmi, kteří se věnují alternativní…