Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Liberečtí kuchaři ze školních jídelen se učili vařit neoblíbená jídla jinak

Účastníci kurzu vařili z potravin, jako jsou ryba, kuskus, jáhly, špenát, tofu či cizrna. Zdroj: archiv Libereckého kraje

Asi padesát kuchařů z Libereckého kraje se na konci srpna sjelo do Liberce na praktický kurz vaření, ve kterém se učili vařit lákavá jídla z netradičních a neoblíbených surovin. Jak naservírovat malým školákům špenát, jáhly nebo luštěniny je oříškem pro mnoho školních jídelen a tento kurz měl kuchařům přinést nové tipy a recepty.

Kurzu se zúčastnilo asi padesát kuchařů a u většiny prý vyvolal kladné reakce. „Zkušení šéfkuchaři radili svým kolegům, jak uvařit jídla jinak a lákavěji. Kurz se od běžných školení lišil hlavně tím, že si přímo na místě mohli účastníci všechna jídla rovnou uvařit a vzájemně si je ochutnat, což vyvolalo velký zájem,“ popsala metodička školního stravování Libereckého kraje Eva Martinková.

Účastníci kurzu vařili zejména z potravin, které děti nemají příliš v oblibě. Servírovala se například ryba, kuskus, jáhly, špenát, tofu či cizrna. Vše ale v netradiční a atraktivní úpravě. „Moc se mi kurz líbil, sešla se nás úžasná parta. Všechno, co jsme uvařili, bylo moc dobré. Určitě některé z jídel chceme vařit i u nás v jídelně, třeba mrkvovou polévku nebo rybu v netypické kombinaci surovin. Dávat jablko do mrkvové polévky nás nenapadlo a jak to bylo dobré,“ popsala své dojmy účastnice kurzu Daša Lišková.

Díky velkému zájmu o kurz vaření plánují zástupci Libereckého kraje akci opakovat. „Zájem je velký a rádi bychom uspořádali další, třeba na podzim nebo na jaře. Vše závisí na tom, zda najdeme v rozpočtu na další uspořádaní kurzů peníze. Uspořádat je chceme třeba v České Lípě nebo Turnově,“ uzavřela radní pro školství Alena Losová.

Související články

Zaručeně zlepší den

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Astronomové objevili tři nové měsíce

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Zahrajte si na astronomy a najděte souhvězdí

Inspirace z knihovny: Zahrajte si na astronomy a najděte souhvězdí

Lidstvo odjakživa fascinují záhady a neprobádané věci. Nejspíš i proto naše čtenáře nejvíc baví…