Asi padesát kuchařů z Libereckého kraje se na konci srpna sjelo do Liberce na praktický kurz vaření, ve kterém se učili vařit lákavá jídla z netradičních a neoblíbených surovin. Jak naservírovat malým školákům špenát, jáhly nebo luštěniny je oříškem pro mnoho školních jídelen a tento kurz měl kuchařům přinést nové tipy a recepty.
Kurzu se zúčastnilo asi padesát kuchařů a u většiny prý vyvolal kladné reakce. „Zkušení šéfkuchaři radili svým kolegům, jak uvařit jídla jinak a lákavěji. Kurz se od běžných školení lišil hlavně tím, že si přímo na místě mohli účastníci všechna jídla rovnou uvařit a vzájemně si je ochutnat, což vyvolalo velký zájem,“ popsala metodička školního stravování Libereckého kraje Eva Martinková.
Účastníci kurzu vařili zejména z potravin, které děti nemají příliš v oblibě. Servírovala se například ryba, kuskus, jáhly, špenát, tofu či cizrna. Vše ale v netradiční a atraktivní úpravě. „Moc se mi kurz líbil, sešla se nás úžasná parta. Všechno, co jsme uvařili, bylo moc dobré. Určitě některé z jídel chceme vařit i u nás v jídelně, třeba mrkvovou polévku nebo rybu v netypické kombinaci surovin. Dávat jablko do mrkvové polévky nás nenapadlo a jak to bylo dobré,“ popsala své dojmy účastnice kurzu Daša Lišková.
Díky velkému zájmu o kurz vaření plánují zástupci Libereckého kraje akci opakovat. „Zájem je velký a rádi bychom uspořádali další, třeba na podzim nebo na jaře. Vše závisí na tom, zda najdeme v rozpočtu na další uspořádaní kurzů peníze. Uspořádat je chceme třeba v České Lípě nebo Turnově,“ uzavřela radní pro školství Alena Losová.
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Zahrajte si na astronomy a najděte souhvězdí
Lidstvo odjakživa fascinují záhady a neprobádané věci. Nejspíš i proto naše čtenáře nejvíc baví…