Liberečtí kuchaři ze školních jídelen se učili vařit neoblíbená jídla jinak

Účastníci kurzu vařili z potravin, jako jsou ryba, kuskus, jáhly, špenát, tofu či cizrna. Zdroj: archiv Libereckého kraje

Asi padesát kuchařů z Libereckého kraje se na konci srpna sjelo do Liberce na praktický kurz vaření, ve kterém se učili vařit lákavá jídla z netradičních a neoblíbených surovin. Jak naservírovat malým školákům špenát, jáhly nebo luštěniny je oříškem pro mnoho školních jídelen a tento kurz měl kuchařům přinést nové tipy a recepty.

Kurzu se zúčastnilo asi padesát kuchařů a u většiny prý vyvolal kladné reakce. „Zkušení šéfkuchaři radili svým kolegům, jak uvařit jídla jinak a lákavěji. Kurz se od běžných školení lišil hlavně tím, že si přímo na místě mohli účastníci všechna jídla rovnou uvařit a vzájemně si je ochutnat, což vyvolalo velký zájem,“ popsala metodička školního stravování Libereckého kraje Eva Martinková.

Účastníci kurzu vařili zejména z potravin, které děti nemají příliš v oblibě. Servírovala se například ryba, kuskus, jáhly, špenát, tofu či cizrna. Vše ale v netradiční a atraktivní úpravě. „Moc se mi kurz líbil, sešla se nás úžasná parta. Všechno, co jsme uvařili, bylo moc dobré. Určitě některé z jídel chceme vařit i u nás v jídelně, třeba mrkvovou polévku nebo rybu v netypické kombinaci surovin. Dávat jablko do mrkvové polévky nás nenapadlo a jak to bylo dobré,“ popsala své dojmy účastnice kurzu Daša Lišková.

Díky velkému zájmu o kurz vaření plánují zástupci Libereckého kraje akci opakovat. „Zájem je velký a rádi bychom uspořádali další, třeba na podzim nebo na jaře. Vše závisí na tom, zda najdeme v rozpočtu na další uspořádaní kurzů peníze. Uspořádat je chceme třeba v České Lípě nebo Turnově,“ uzavřela radní pro školství Alena Losová.

Autor článku

Barbora Jahodová