Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Kdo vaří nejlépe na světě? Kuchař z Norska

Ørjan Johannessen, nejlepší kuchař světa/ foto: twitter.com

Že Norové zvládnou upravit pouze lososa? Tak to je pořádný omyl! Na soutěži ve francouzském Lyonu to dokázal Nor Ørjan Johannessen, který se teď pyšní titulem nejlepšího kuchaře světa. Jako druhý skončil Švéd, třetí místo obsadil zástupce Spojených států.

Soutěž, jejímž výsledkem je prestižní ocenění Bocuse d’Or, byla založena už před čtvrt stoletím šéfkuchařem Paulem Bocusem. Dvoudenní klání je jakousi gastronomickou olympiádou. O cenu bojovalo 24 kuchařů, Češi se však tentokrát nezúčastnili.

Příprava pokrmů zabrala účastníkům téměř šest hodin a některé suroviny se dozvěděli až na poslední chvíli. Fandily jim tisíce lidí. Kuchaři se na soutěž připravují i rok a půl a opustí kvůli ní dokonce i své zaměstnání. Jestliže ale vyhrajou, mají o práci postaráno.

 

Norge-kjoettrett-Bocuse-dor2015-Foto-Impulsfoto_full

Norský masový pokrm, zdroj: Impulsfoto.no

 

Veronika Pukačová

Související články

Inspirace

Soutěž o nejlepší školní oběd letos vyhrála škola z Vrchlabí

Inspirace

V Norsku vznikne první evropská restaurace pod vodou

Byznys

Crocodille míří do Číny

Společnost

Zátoka rejnoků ve zlínské ZOO nabízí návštěvníkům nejen krmení této paryby

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci hlásí objev v boji proti rakovině. Nové léky jsou až stokrát účinnější

Čeští vědci vyvinuli unikátní rychlotesty na covid-19. Výsledky odhalí už za hodinu

Praha znovu ovládla anketu o nejlepší místo pro život. Zjistěte, jak se umístil váš kraj

Průlom v boji proti koronaviru. Nový test přináší přesné výsledky už za 90 minut

Inspirativní rozhovor

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Subjektivní prožitek je to jediné, co máme. Vytěžme z něj to nejlepší, nabádá duo Brain We Are

Přečtěte si rozhovor se studenty neurověd - Kryštofem a Vojtou, kteří tvoří podcast Brain We Are.