Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Kdo vaří nejlépe na světě? Kuchař z Norska

Ørjan Johannessen, nejlepší kuchař světa/ foto: twitter.com

Že Norové zvládnou upravit pouze lososa? Tak to je pořádný omyl! Na soutěži ve francouzském Lyonu to dokázal Nor Ørjan Johannessen, který se teď pyšní titulem nejlepšího kuchaře světa. Jako druhý skončil Švéd, třetí místo obsadil zástupce Spojených států.

Soutěž, jejímž výsledkem je prestižní ocenění Bocuse d’Or, byla založena už před čtvrt stoletím šéfkuchařem Paulem Bocusem. Dvoudenní klání je jakousi gastronomickou olympiádou. O cenu bojovalo 24 kuchařů, Češi se však tentokrát nezúčastnili.

Příprava pokrmů zabrala účastníkům téměř šest hodin a některé suroviny se dozvěděli až na poslední chvíli. Fandily jim tisíce lidí. Kuchaři se na soutěž připravují i rok a půl a opustí kvůli ní dokonce i své zaměstnání. Jestliže ale vyhrajou, mají o práci postaráno.

 

Norge-kjoettrett-Bocuse-dor2015-Foto-Impulsfoto_full

Norský masový pokrm, zdroj: Impulsfoto.no

 

Veronika Pukačová

Související články

Inspirace

Soutěž o nejlepší školní oběd letos vyhrála škola z Vrchlabí

Inspirace

V Norsku vznikne první evropská restaurace pod vodou

Byznys

Crocodille míří do Číny

Společnost

Zátoka rejnoků ve zlínské ZOO nabízí návštěvníkům nejen krmení této paryby

Zaručeně zlepší den

Naděje pro pacienty se závažným průběhem covidu. Vědci zjistili, které léky napomáhají zotavení

Zatočí s plevelem i cenou biozeleniny. V Opavě vznikl stroj, který slibuje revoluci v zemědělství

Dobrá zpráva pro ty, kteří prodělali koronavirus. Podle vědců získávají na několik měsíců imunitu

Jak motivovat děti k úklidu? Češi vymysleli hru, která domácí práce mění v zábavu

Inspirativní rozhovor

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Po padesátce jsem začala žít nový život. Víru v sama sebe se snažím vštěpovat i svým klientkám, říká trenérka Dana Škorpilová

Přečtěte si rozhovor s Danou Škorpilovou, která po padesátce skončila kariéru manažerky a začala pomáhat ostatním jako osobní trenérka a výživová poradkyně.