Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Kdo vaří nejlépe na světě? Kuchař z Norska

Ørjan Johannessen, nejlepší kuchař světa/ foto: twitter.com

Že Norové zvládnou upravit pouze lososa? Tak to je pořádný omyl! Na soutěži ve francouzském Lyonu to dokázal Nor Ørjan Johannessen, který se teď pyšní titulem nejlepšího kuchaře světa. Jako druhý skončil Švéd, třetí místo obsadil zástupce Spojených států.

Soutěž, jejímž výsledkem je prestižní ocenění Bocuse d’Or, byla založena už před čtvrt stoletím šéfkuchařem Paulem Bocusem. Dvoudenní klání je jakousi gastronomickou olympiádou. O cenu bojovalo 24 kuchařů, Češi se však tentokrát nezúčastnili.

Příprava pokrmů zabrala účastníkům téměř šest hodin a některé suroviny se dozvěděli až na poslední chvíli. Fandily jim tisíce lidí. Kuchaři se na soutěž připravují i rok a půl a opustí kvůli ní dokonce i své zaměstnání. Jestliže ale vyhrajou, mají o práci postaráno.

 

Norge-kjoettrett-Bocuse-dor2015-Foto-Impulsfoto_full

Norský masový pokrm, zdroj: Impulsfoto.no

 

Veronika Pukačová

Související články

Zaručeně zlepší den

Bakterie, které pomáhají zachovat umění

Kšandy, heligonku, vidět naposledy moře. Ježíškova vnoučata plní přání seniorů, letos už po osmé

Topení pomocí olivových pecek. I to je možné

Medvídek Paddington dostal oficiální britský cestovní pas

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Inspirace z knihovny: Africký příběh holky z Trutnova

Pro Hanu Hindrákovou je Afrika osudná. Řadu let zde působila jako dobrovolník a v africkém…