Když lidé mluví o zdravé zelenině, brambory bývají neprávem opomíjeny. Nová studie provedená pod záštitou Pennington Biomedical Research Center však došla k zjištění, že jsou ve skutečnosti plné důležitých živin a zdraví prospěšných látek, uvedl server Earth.
„Ukázalo se, že na rozdíl od všeobecného přesvědčení brambory neovlivňují negativně hladinu glukózy v krvi. Ve skutečnosti jedinci, kteří se zúčastnili naší studie, zhubli,“ uvedla hlavní autorka výzkumu Candida Rebello, odborná asistentka výživy a buněčné biologie v Penningtonu.
Účastníci studie byli rozděleni do dvou skupin. Jedna konzumovala stravu sestávající z široce dostupných běžných potravin včetně fazolí, hrachu a masa nebo ryb. Druhá část osob se stravovala bramborami s masem nebo rybami. Součástí obou typů stravování byl vysoký obsah ovoce a zeleniny. Potraviny jako fazole a hrášek nebo brambory byly zařazeny do obědů a večeří v různých podobách. Podávaly se ve formě bramborové kaše, nebo jako opečené brambory v troubě, bramborový salát a další. „Brambory jsme připravili tak, abychom maximalizovali jejich obsah vlákniny. Když jsme porovnali dietu s bramborami a dietu s fazolemi a hráškem, zjistili jsme, že jsou rovnocenné, pokud jde o zdravotní přínosy,“ uvedla Rebello.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Journal of Medicinal Food
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Znáte takové ty knihy, které můžete otevřít na náhodné stránce a cokoliv si z nich v ten moment…