Vědci v krátké dvanáctitýdenní studii zjistili, že dospělí s diabetem 1. typu, kteří nahradili veškerou živočišnou stravu rostlinnou, zhubli a zlepšili si citlivost na inzulín. Informoval o tom server Earth.
Padesát osm dospělých bylo po dobu tří měsíců náhodně rozděleno buď do skupiny s neomezeným nízkotučným veganským menu, nebo do skupiny s kontrolovanými porcemi. Účastníci zaznamenávali každé jídlo do nutriční aplikace, přičemž si ponechali nezměněný cvičební režim a režim užívání léků. Z průměrného veganského talíře denně ubylo 150 gramů živočišných bílkovin, které byly nahrazeny většinou ovocem, zeleninou, luštěninami a obilovinami. Výzkumníci sledovali tělesnou hmotnost, dávky inzulinu podávané po jídle a poměr sacharidů k inzulinu.
Výsledky byly zajímavé. Veganská skupina zhubla v průměru 5,4 kg, zatímco skupině s kontrolovanými porcemi se váha sotva zlepšila. Statistické modelování ukázalo, že každých 150 g porce nezpracovaných živočišných potravin předpovídalo úbytek na váze o 0,9 kg. K tomuto úbytku hmotnosti došlo bez počítání kalorií nebo omezení sacharidů, což podtrhuje výhodu nízkotučných rostlinných jídel. „Volba vegetariánského burgeru místo cheeseburgeru a další rostlinné stravovací náhražky mohou pomoci lidem s diabetem 1. typu, kteří chtějí zhubnout a zlepšit reakci svého těla na inzulín,“ poznamenala doktorka Hana Kahleová, ředitelka klinického výzkumu ve Výboru lékařů pro zodpovědnou medicínu.
Podpořte Pozitivní zprávy pomocí Givt
GIVT promění vaše každodenní nákupy na internetu v dobrý skutek. Stačí využít Pomocníka nebo před…




Co inspiruje spisovatele k další tvorbě? Miroslav Hlaučo, autor úspěšného románu Letnice, nachází podněty ve všem, co čte, vidí, slyší i prožívá. V rozhovoru prozrazuje, proč nepíše podle pevné osnovy, jak ho překvapil mezinárodní zájem o jeho knihu a proč si na další dílo dává čas.
Inspirace z knihovny: Ticho není nepřítel. Jak se z něj těšit, poradí kniha Radost z ticha
Ukrývají se tajemství světa v tichu? Většinu času jsme obklopeni nejrůznějšími zvuky, na které jsme…