Rajčata jsou populárním druhem zeleniny. V západní stravě tvoří až 22 procent z jejího denního příjmu. Vědci se proto nyní rozhodli prozkoumat dopad rajčat na střevní mikrobiom, uvedl server Earth.
Výzkumníci z Ohio State University zjistili, že dva týdny konzumace stravy bohaté na rajčata dovedly zvýšit rozmanitost střevních mikrobů u mladých prasat. Kromě toho u nich došlo také k pozitivním změnám střevních bakterií. Tato zjištění by mohla být v budoucnu testována i na lidech, aby bylo možné určit, jaký vliv má spotřeba rajčat na zdraví člověka a jeho mikrobiom. „Je možné, že rajčata přináší výhody prostřednictvím modulace střevního mikrobiomu,“ uvedla hlavní autorka studie Jessica Cooperstone, odborná asistentka zahradnictví a rostlinné vědy na Ohio State University.
Během experimentu vědci krmili deset nedávno odstavených selat standardní stravou a dalších deset stravou uzpůsobenou tak, že deset procent potravy tvořil prášek z lyofilizovaných rajčat. Kontrolní a studijní skupiny prasat byly chovány odděleně, přičemž výzkumníci minimalizovali čas s nimi strávený, aby zajistili, že jakékoli změny mikrobiomu lze připsat pouze chemickým sloučeninám v rajčatech. Stolice byla zvířatům odebrána před studií a v jejím průběhu. Analýza odhalila, že mikrobiom zvířat benefitoval ze stravy obsahující esenci rajčat.
Autorský článek Gabriely Brázdové s použitím informací z Earth a Microbiology Spectrum
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Lidé jsou křehcí jako sníh a každý z nás potřebuje občas místo pro sebe. To se ve své prvotině…