Dávat přednost čokoládám s označením Fairtrade má smysl. Potvrzuje to i nová studie, která ukazuje, že fairtradový systém znatelně zvyšuje životní úroveň certifikovaných pěstitelů kakaa.
Podle dat z nejnovějšího průzkumu životní úrovně rodin pěstitelů kakaa zvyšuje systém Fairtrade jejich příjmy. Studie, kterou se svými kolegy zpracovala Isabel Knöβlsdorfer z německé univerzity v Göttingenu, analyzovala data z 500 náhodně vybraných domácností pěstitelů kakaa na Pobřeží slonoviny. Zjistila, že pěstitelé z nejchudšího prostředí mají z certifikace Fairtrade největší prospěch. Jejich příjem z pěstování kakaa je o 69 procent vyšší než u jejich necertifikovaných kolegů. Výzkum také zaznamenal významně vyšší investice do vzdělávání mezi fairtradovými pěstiteli. Díky vyšším příjmům navíc nemusejí na plantážích pracovat děti.
Pobřeží slonoviny je největším světovým producentem kakaa a navzdory světové oblibě čokolády zůstává jeho pěstování pro tamní producenty velmi nejistým způsobem obživy. Výsledky studie ukázaly, že je kakao jednoznačně nejdůležitějším zdrojem financí pro většinu zkoumaných domácností a představuje v průměru 76 procent jejich celkových příjmů.
Zdroj: Fairtrade Česko a Slovensko
Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.
Inspirace z knihovny: Jak udržet své tělo v kondici, napoví Jóga mezi e-maily
Cvičit jógu je stále více moderní a trendy. Záda vám zajisté poděkují, pokud cviky provádíte…