Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Hojnost doby středověké: co jedli lidé ve středověku na Štědrý den?

3 minuty radosti
Ilustrační foto: Depositphotos

Vánoce patří již po mnoho staletí mezi svátky hojnosti. Trávíme je primárně v rodinném kruhu, případně s dobrými přáteli. Nejinak tomu bylo i ve středověku, kdy se dodržovaly zvyky, z nichž některé ctíme dodnes. Jak tehdy vypadala středověká štědrovečerní tabule?

Stejně jako dnes záleželo na tom, kde oslavy Vánoc probíhaly – jinak se slavilo na hradě, jinak v prostém stavení. V chudších staveních se u jednoho stolu scházela rodina s čeládkou dohromady, na hradech měli páni samostatný stůl oddělený od personálu. Sjednocujícím prvkem přitom byla snaha o štědře prostřenou tabuli, přičemž ideálem bylo mít na stole devět druhů cukroví a devět druhů jídel. Lidé totiž věřili, že když se dobře nají během vánočních svátků, budou se mít celý příští rok dobře. Štědrovečernímu hodování také předcházel celodenní půst od veškerého jídla.

Co se týká zvyků, domy se zdobily chvojím tak, jako se dnes ověšují blikajícími světýlky. Znamenalo to, že dům bude příští rok ochráněn od všeho zlého. Dárky si lidé tak, jak je známe dnes, nedávali. Mysleli ale na svoje zemřelé, kterým servírovali jídla u speciálně prostřeného stolu.

Středověká hostina. Ilustrační foto: Depositphotos

Jako první se podávala placka, nekvašený chléb z mouky a vody pokapaná medem. Poté následovala obilná, jáhlová nebo pohanková kaše opět slazená medem. Na stole nesmělo chybět ani ovoce. Díky tomu se například tradice věštění z jablek zachovala dodnes. Součástí každého stolu byl dále bílý chléb. Podle toho, jak se jeho pečení povedlo, se předpovídala hojnost úrody v příštím roce. Na stole nesměla chybět ani polévka. Co se týká dnes oblíbené vánočky, podávala se ve formě vánoční štoly. Spíše než kapra pak lidé preferovali různé druhy mas, zejména vepřové, které bylo považováno za symbol hojnosti. Z nápojů kralovalo ředěné víno, medovina nebo husté pivo.

Zdroj: www.dotyk.cz, www.stoplusjednicka.cz

Související články

Inspirace

Kapr zaostává. Jaké jídlo nahradilo tradiční štědrovečerní večeři?

Inspirace

Vánoce ve světě: 12 tradic, které možná neznáte

Společnost

Šťastné a veselé pro všechny. Supermarket daruje milion porcí jídla potřebným

Inspirace

Honí vás mlsná? Olízněte televizi

Zaručeně zlepší den

Velbloudí mléko bude brzy hojit lidské rány, dávají vědci naději nejen diabetikům

„Dopamin je dnes nejdražší platidlo, které máme,“ říká Petr Havril z GrowJOB Institutu

Jak se vyhnout mikroplastům během praní? Rozhovor s Petrem Benešem z EcoRevolution

Načasování jídla má zásadní vliv na naše zdraví

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Ticho není nepřítel. Jak se z něj těšit, poradí kniha Radost z ticha

Inspirace z knihovny: Ticho není nepřítel. Jak se z něj těšit, poradí kniha Radost z ticha

Ukrývají se tajemství světa v tichu? Většinu času jsme obklopeni nejrůznějšími zvuky, na které jsme…